Blogs

Song of songs - In Vitro en Archaica ensemble

Voordat de voorstelling begint krijgen we een korte uitleg van de regisseur. In een aller vriendelijks Vlaams legt hij uit wat wij gaan zien. Althans, we krijgen een kijkrichting mee. 'Het is een voorstelling die je niet moet proberen te begrijpen' zegt hij. Dat maakt nieuwsgierig.

We gaan naar de gymzaal van het gevangeniscomplex. Daar is een theater in gebouwd. Het decor is een waslokaal. Ik vraag me af waarom je een decor gaat bouwen op een locatie die op zich zelf al zo'n geweldig decor is.
Ik herken de drie zwarte vrouwen die de regisseur had aangekondigd. Het draait volgens de beschrijving van de regisseur om de poëtische liefde die in het Hooglied staat.
De uitwerking is bijzonder abstract. Er zijn fragmenten en beelden die me bijblijven.
Er is een wit en zwart gedeelte. Het schot met de boog van Diana, de godin van de jacht. Aan het einde van de voorstelling wordt dit schot ingelost met het ontsluiten van het vat met moedermelk. We zien stereotypische rollen van mannen en vrouwen. Mannen die jagen en vrouwen versieren en vrouwen die schoonmaken en slachtoffer zijn. De hele voorstelling zit de eeuwige voedster boven de speelvloer. Zij vult het vat met de eerder genoemde moedermelk.
Een zeer krachtige en bijzondere scene is de strijd tussen de vrouw en de zwarte mannen. In opvolgende stilstaande beelden wordt dit prachtig verbeeld.
De tijd speelt ook een rol in deze voorstelling. Die wordt stilgezet, de wijzers van de klok verdwijnen. De klok wordt een maan, had de regisseur verteld, maar je zou ook kunnen zeggen dat de klok zonder wijzers geen klok meer is. Het is een teken geworden dat ons vertelt dat het ooit de tijd aangaf maar nu niet meer. Afijn, dit beeld alleen al vraagt veel denkkracht van je als kijker.
De regisseur had volkomen gelijk, je moet niet proberen van deze voorstelling één verhaal te maken. De beelden zijn raadselachtig en fascinerend maar niet echt toegankelijk.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden