Blogs

Songs of War - Suiker of honing?

Ik geef nog even lekker flink gas op mijn fiets richting Luxor, op deze mooie meiavond. Lekker in volle vrijheid langs de Maas en even later zit ik gevangen in een luxe zaal gevuld met niet alleen maar bekende oude muziek (een Madrigaal van Monteverdi) maar ook met verhalen en beelden van mensen uit hedendaagse oorlogslanden

Ik zit er direct middenin en leef mee met mensen uit hedendaagse oorlogsgebieden die in Nederland of Belgiƫ hopelijk een veilig tweede huis hebben gevonden. En ja, muziek en ook oorlog is van alle tijden; Monteverdi componeerde ook muziek over oorlog en zijn composities zijn nog steeds actueel; de gevolgen voor oorlogsslachtoffers zijn niet in woorden te omschrijven; mensen worden soms waanzinnig en kunnen geen fatsoenlijk woord meer uitstamelen. Ja, dat zie en hoor je vooral ook in het tweede deel van de voorstelling waarin het zingen verstomt en overgaat in woordeloos verdriet en gewauwel.

Na een pauze, waarin we even kunnen bijkomen, volgt nog een fascinerend optreden van een geweldig orkest dat in een huiskamer lijkt gehuisvest.We bevinden ons in Parijs in de Tweede Wereldoorlog: vertrouwde klanken en vervreemdende geluiden wisselen elkaar af. Songs of War is een spannende totaalproductie van oude en nieuwe muziek, zang, tekst en beeld. Laat het over je heen komen. Na afloop vertelt een fotograaf mij dat zijn ouders tijdens de oorlog vele kilo's suiker op zolder hadden liggen en waarom mensen liever suiker hebben dan honing wordt ook duidelijk!

Fotografie Koen Broos

afbeelding van Margriet  Vonk

door: Margriet Vonk

Margriet Vonk is tekstschrijver en houdt zich daarnaast bezig met het bedenken en beschrijven van gezonde recepten. Deze kun je vinden op www.voedselzandloper-recepten.nl
"Ook dit jaar laat ik me graag verrassen door het gevarieerde programma van Operadagen Rotterdam. Lees mijn blogs hierover en laat je ook meeslepen"

Terug

Reageer

* Verplichte velden