Blogs

De polis voor buurt- en wereldbewoners

Aan het begin van de muziektheatervoorstelling De komst van Xia wordt iedereen keurig voorgesteld. Zelfs de ontwerpers (bureau ZUS) en de bouwers van het panopticum waar we in zitten worden genoemd, maar Xia zelf laat nog even op zich wachten.

Wunderbaum staat bekend als een gezelschap dat scharnierpunten van de samenleving kritisch onder de loep neemt. Deze keer doen ze dit letterlijk: filosofische alter ego's van de acteurs gaan in zwarte toga gehuld in discussie over 'de samenleving'. Maar hoe letterlijk ook – het is je reinste stoomcursus moderne filosofie! – het blijft dynamisch, zoals dat in de tijd van Plato ging. In de ze democratische polis (stadstaat) poneert de ene spreker, waarop de ander 'ja!' zegt en er op doorgaat. Weer een ander gaat er tegenin. Er wordt weer een stelling geponeerd en iemand uit het publiek gaat er tegenin... hela, het publiek? Ja, een buurtbewoner lucht haar onvrede over het Hofbogenbeleid. Daarna komt er een libertijn tevoorschijn, die naast de schroom al zijn kleding van zich afwerpt. Socrates zou tevreden zijn geweest. Vleesgeworden dialectiek, en nog speels ook.

Een nieuwe samenleving, dat is waar we aan beginnen, The New Forest, op het dak van oud-station Hofplein. Ik kom erachter dat ik waarschijnlijk een meta-modern persoon ben en verder dat stemmen tegen de verwachtingen in aristocratisch is. Een adagium echoot door het publiek. En net als we gewend zijn aan het gediscussieer, scheurt de veilige omgeving van de theaterarena open, om de stad prijs te geven, de polis.

Want Xia komt eraan! Xia die The New Forest zal leiden. En met Xia komt de muziek, de zang. Verdomd ja, het zijn Operadagen! En ook de choreografie in de vallende nacht, vlaggen van onbekende landen, vreemde gebaren. Xia komt van ver, ze heeft al meer gezien van de niet-westerse zelfkant de geglobaliseerde samenleving dan menig zelfverklaard wereldburger. Ze staat wit en sereen in de langzaam beginnende regen. Ze komt ons iets vertellen. Ze komt ons leiden. Dit was nog maar het begin. Het was groots, het wordt groter. Dat is opera, toch?

afbeelding van Florian  Kullberg

door: Florian Kullberg

Florian Kullberg is opgeleid als toneelschrijver. En hij maakt liedjes. Opera echter is een nog relatief onbekende discipline voor hem, die toch wel interessant moet zijn omdat zijn interesses erin samenkomen. Met een open en tegelijk deskundige blik zal Florian de voorstellingen in de operadagen bekijken en zijn bevindingen en ervaringen delen.

Terug

Reageer

* Verplichte velden