Blogs

 • Hi Ha Hondelul

  Na succesvolle voorstellingen van de voetbaliopera in België, Finland en Tsjechië nu een Rotterdamse versie over Sparta supporters. Het publiek zit in de zaal en op de tribune een vrouw in een Sparta-shirt. Al snel stroomt de tribune vol met supporters. Mannen in alle leeftijden en vrouwen, best veel vrouwen. De spreekkoren, het zingen en het klappen brengen een voelbare energie over in de zaal. De massa scenes worden doorsnede met verhalen van de supporters. Mooi is het authentieke verhaal van de voormalig politieagent. Grappig het verhaal van de moeder over jeugdzorg.

  lees meer
 • Rooftop concert – preview

  Toen ik ergens rond een uur of drie een oude bekende tegenkwam in mijn favoriete bar en hem vertelde over dit Rooftop concert, was ik even overrompeld door zijn enthousiasme. 'Vet!' riep hij, toen ik zei dat het op het dak van de Bijenkorf plaats zou vinden. 'Oh wat cool! OP het dak dus?' Ik knikte. 'Wauw, wat gaaf! En het wordt goed weer!' Daarop volgde een high five.

  lees meer
 • Being Arthur & Soselo in Siberia TRY-OUT

  In de Onderzeebootloods speelden op 16 mei twee muziektheatervoorstellingen hun allereerste try-out voor publiek. Twee totaal verschillende stukken met één overeenkomstig thema: een sterke leider. Wie nadenkt over het onderwerp 'broederschap' komt uiteindelijk bij de vraag van de leider: is deze nodig om broederschap te organiseren, op gang te brengen? Kan zonder een voorman (of -vrouw) een gemeenschap wel als hechte groep functioneren? Het is toch één voor allen, en allen voor één? In deze double bill krijgen we eerst te zien hoe het is om zelf die ene leider te zijn, en daarna wat de consequenties zijn voor iedereen daar omheen.

  lees meer
 • Amikejo - Wunderbaum- vooruitblik Operadagen

  Eind jaren tachtig van de vorige eeuw deed ik vakantiewerk in een conferentieoord in Haamstede. We hadden daar regelmatig bijzondere groepen. Zo was er een vakantieweek voor de Esperanto groep. Dat vond ik bijzonder fascinerend. Deze mensen kwamen volgens mij allemaal uit Nederland maar tijdens die week spraken ze alleen Esperanto tegen elkaar. De droom dat de hele wereld één taal sprak was voor mij als christelijke jongen toch een beetje vreemd idee. Had God niet bij de Babylonische spraakverwarring er voor gezorgd dat de mensen allemaal een andere taal gingen spreken?

  lees meer
 • “Ken je die mop van die Held die zou komen….? Die komt nie….”

  De aan de Toneelacademie Maastricht geschoolde regisseur Arlon Luijten is door de Operadagen Rotterdam gevraagd drie jaar een voorstelling rond de mythische figuur 'Parsifal' te maken. Richard Wagner's laatste opera 'Parsifal', gebaseerd op een middeleeuws verhaal van Wolfram van Eschenbach (welke weer schatplichtig is aan 'Perceval ou le Conte du Graal van Chrétien de Troyes'), dient voor Luijten als uitgangspunt.

  lees meer
 • How to dress for the Opera? 
Show off!

  Hoe kleed je je voor de opera? The Fox is Mine vindt dat de Nederlandse dames en heren die naar het theater gaan, meer aandacht mogen besteden aan de outfit. Opera is de ideale gelegenheid en eigenlijk is hier niets te veel. Hier geldt de regel zoals in de traditie van de opera altijd is geweest: Laat zien wat je hebt!

  lees meer