Blogs

 • 200 jaar Wagner in beeld en geluid

  Wie denkt aan Wagner denkt bijna automatisch aan roerige, groots opgezette opera's met grote uithalen en alomvattende muziek. Om 200 jaar Wagner muzikaal samen te vatten in één grootse voorstelling leek me dan ook een bijzondere uitdaging, waarvan ik het resultaat graag bewonderde. Ik bezocht de voorstelling zonder verwachtingen.

  lees meer
 • Moby Dick en de Emotionele Walvisvaart

  We kennen allemaal het verhaal van Moby Dick en de maniakale kapitein Ahab die de walvis uit bloeddorstige wraakzucht over de zeeën najaagt. Toen ik in de programmaomschrijving van de Operadagen 2013 de titel zag was ik dan ook meteen verkocht: wat zou mooier zijn dan klassieke opera gebaseerd op de kleurrijke figuren uit het boek van Melville, gecombineerd met een meeslepend avontuur van obsessie, jacht en zeevaart? De voorstelling op 1 juni 's avond in de Schouwburg kwam dan ook als een vreemde, maar aangename verassing.

  lees meer
 • Een avondje Hugo Claus


  Een avond rondom Hugo Claus tijdens de Operadagen zou vooraf gezien, naast de opera's die hij voor zijn werk gebruikte, ook garant moeten staan voor een bescheiden viering van de literatuur. In dat opzicht ben ik dan ook zeker niet teleurgesteld. Een filmvertoning van de televisieserie Het verdriet van België, althans de eerste aflevering naar het gelijknamige boek, zet de toon meteen goed neer.

  lees meer
 • Ga naar België - De Ongelooflijke Veranderingen van Meneer Afzal

  Pieter De Buysser vertelt een wonderlijk verhaal over de Ongelooflijke Veranderingen van Meneer Afzal. Het verhaal verrast bij elke zin op fysiek, emotioneel en intellectueel niveau. Alsof je vader je een verhaal voor het slapengaan vertelt. Maar je wilt nog helemaal niet in slaap vallen, want je moet en zal alles horen omdat je zo benieuwd bent.

  lees meer
 • Slotconcert Operadagen 2013

  Om de afsluitende avond van de Operadagen samen te vatten in één enkel stuk is een bijna onmogelijke opgave. Ik zal hierbij toch een poging wagen.

  lees meer
 • Slotconcert Operadagen 2013

  Een operagala als afsluiting van de operadagen. De Reisopera en het Nederlands Blaas Ensemble geven een muzikale bloemlezing van hun kunnen.

  lees meer
 • Moby Dick – De Veenfabriek en Schauspielhaus Bochum

  'Het ruim van het schip vulde zich uiteindelijk met wanhoop,' zegt één van de opvarende in de voorstellingk Moby Dick van De Veenfabriek en Schauspielhaus Bochum. De kapitein zit een groot deel van de voorstelling met zijn rug naar het publiek. Achter zijn rug om vertellen de zeelui hun verhalen over de dood, de liefde en hun geloof.

  lees meer
 • Voelbare vrijheid – Leonore’s Fidelio

  Beethovens 'Fidelio' stelt universele waarden centraal; vrijheid, trouw, gerechtigheid. Zijn heldin Leonore/Fidelio riskeert haar leven om haar geliefde Florestan uit politieke gevangenschap te bevrijden. In het kader van het vrijheidsthema is een uitvoering een logische gedachte. Zeker wanneer Justitie de Penitentiaire Inrichting Noordsingel ervoor ter beschikking stelt.

  lees meer
 • Exil in Halbe

  Vier glazen kubussen opgesteld op het podium, een vrouw die haar verhaal tikt op een iPad; niet wat je verwacht als je naar een hobokwartet gaat. De toon is gezet; "Exil in Halbe" van The Stolz Quartet verrast het bijna volle uur.

  lees meer
 • Don't Look Back Baby

  De studenten van Codarts sluiten hun vierjarige opleiding graag in stijl af; met een grootse voorstelling. Ook voor de studenten richting Muziektheater is het bijna zover, met de voorstelling "Don't Look Back Baby". Tijdens de Operadagen gaven zij alvast een klein voorproefje hiervan!

  lees meer