Blogs

 • 200 jaar Wagner

  Richard Wagner (je weet wel, die man uit Duitsland die veel muziek componeerde) zag 200 jaar geleden het levenslicht en ter gelegenheid van zijn geboortedag was er een mooi filmprogramma aan hem gewijd, georganiseerd door door het Goethe Instituut en de Operadagen Rotterdam.

  lees meer
 • Intieme brieven

  'Wie liefde zoekt zal moeten leren leven met verdriet' laat Janácek één van de personages zingen in de opera Katia Kabanova. Dat wordt nogmaals duidelijk uit de fragmenten die we horen uit de zevenhonderd brieven die hij schreef aan Kamila, een jonge getrouwde vrouw waar hij verliefd op is geworden.

  lees meer
 • Fotoblog sfeerimpressie

  Onze fotografen Bas Czerwinski, Koen Broos en Maarten Laupmanz zijn bij veel voorstellingen aanwezig. Een impressie

  lees meer
 • Katia Kabanova; hoe het was

  Gister was het zover; mijn allereerste operabezoek, tijdens de Operadagen in Rotterdam. Uiteraard had ik al wel eens het een en ander gezien op tv, maar nog nooit een daadwerkelijke voorstelling in het theater. Katia Kabanova bleek de perfecte ontgroening te zijn!

  lees meer
 • Openingsconcert ‘SONGS OF WAR’

  Revolutie, vrijheid, strijd en glorie. Nieuwsbericht op nieuwsbericht blijft het mij verbazen hoe glorieus de de eeuwige mondiale strijd tussen mensen kan worden geabstraheerd tot vurige woorden, die bijna uit idealisme lijken te verhullen hoeveel leed, pijn en verlies schuilen achter de strijd en de revolutie. Het thema van de Operadagen dit jaar is (r)evolutie, vrijheid. Een thema dat tot nadenken uitnodigt. Het komt mij dan ook bijzonder passend voor dat de concertreeks wordt ingeleid met het openingsconcert 'Songs of War'. Laten we immers bij het begin beginnen. Geen vrijheid is niet bevochten. Geen evolutie zonder revolutie. Is dit op zichzelf niet een verheerlijking van de strijd, van de oorlog?

  lees meer
 • Katia Kabanova - Théâtre des Bouffes du Nord

  Op het moment dat Janáceks Katia Kabanova in première gaat is hij hopeloos verliefd op de veel jongere getrouwde Kamila Stösslová. Hij schrijft haar meer dan zevenhonderd liefdesbrieven. Soms is hij de wanhoop nabij als ze niet terugschrijft. Zijn vrouw vindt de getrouwde Kamila maar een domme gans. Ze weet niets van muziek of literatuur. Maar Janáceks vrouw kan niet veel anders dan de situatie accepteren.

  lees meer
 • Katia Kabanova

  Vanavond mijn eerste voorstelling van de Operadagen 2013. Weliswaar heb ik me van te voren wat verdiept in Leoš Janáček en zijn muziek, maar er wordt gelukkig ook vanaf 19:30 uur een inleiding verzorgd door Gerard Legeland. Gerard geeft hiermee op een hele prettige wijze inzicht in de geschiedenis van de opera muziek in Europa, legt uit wat spraakmelodie is (bestudeerd door Janáček en in zijn muziek gebruikt), laat voorbeelden horen etc. Deze inleiding is echt een geweldige voorbereiding op de voorstelling. Jammer dat we daarbij met iets teveel mensen op onduidelijke trapvormige banken moeten hangen, maar goed.

  lees meer
 • De polis voor buurt- en wereldbewoners

  Aan het begin van de muziektheatervoorstelling De komst van Xia wordt iedereen keurig voorgesteld. Zelfs de ontwerpers (bureau ZUS) en de bouwers van het panopticum waar we in zitten worden genoemd, maar Xia zelf laat nog even op zich wachten.

  lees meer
 • Songs of War

  Het programmaboekje barst uit zijn voegen met contextverhalen en concerttoelichtingen. Wat zal er overblijven wanneer de thematische gedrevenheid het muzikale materiaal naar zijn hand zet?

  lees meer
 • Songs of War - Suiker of honing?

  Ik geef nog even lekker flink gas op mijn fiets richting Luxor, op deze mooie meiavond. Lekker in volle vrijheid langs de Maas en even later zit ik gevangen in een luxe zaal gevuld met niet alleen maar bekende oude muziek (een Madrigaal van Monteverdi) maar ook met verhalen en beelden van mensen uit hedendaagse oorlogslanden

  lees meer