Blogs

 • L' Orfeo - Eén is het zuiverste getal

  Een klein mirakel vond dinsdag plaats in de Grote Zaal van de Doelen. Een ruim 400 jaar oude opera, gebaseerd op een mythe uit de Oudheid, kwam met minimale middelen intens tot leven en het publiek ging na afloop volledig uit zijn dak.

  lees meer
 • Dagboek van een verdwenene - Minnekus de Groot

  Voor de openingsvoorstelling van de operadagen vormt de liederencyclus van Janáčeks liefdesbrieven de basis. De liederen zijn aan gevuld met vier nieuwe muziekstukken van Annelies van Parys. Eerder dit jaar hoorden we haar openingsstuk bij de uitvoering van de Johannespassie van Bach door B'Rock in het Muziekgebouw. Net als toen maakt haar aanvullende compositie indruk.

  lees meer
 • Paradijskerkconcert - Minnekus de Groot

  Arlecchino Innomorato komt bellend op. Zo kennen we de Italianen maar al te goed. Hard en luid in hun mobiele telefoon praten. Het is een komisch begin van een concert met een verzameling zeventiende-eeuwse composities. De betekenis van deze bellende man ontgaat me overigens wel enigszins.

  lees meer
 • Het Kanaal - Minnekus de Groot

  Een transgender en een vluchteling, beiden aan een kant van het Kanaal. De levens van deze twee lijken mijlen ver van elkaar verwijderd. Niet alleen fysiek maar ook in hun kijk op het leven. De een wil leven en de ander wil sterven.

  lees meer
 • Revolt Athens - Minnekus de Groot

  Als we de kleine zaal binnen komen, zijn de muzikant, performer en videokunstenaar een mini Athene aan het opbouwen van restmateriaal. Dit wordt geprojecteerd op het achterdoek en als schaduwspel op de zijmuren.

  lees meer
 • Dagboek van een verdwenene - Betekenissen als obstakels

  Een voorstelling moet je op zijn merites kunnen beoordelen, zou je zeggen. Ofwel: ga zitten, wees ontvankelijk en het gebodene openbaart zich aan je. In het geval van Dagboek van een verdwenene blijkt dat lastig. De drie personages worden niet geïntroduceerd, maar de relatie tussen de jongere man en een vrouw, Zefka, krijgt gaandeweg zijn betekenis. Hij is verliefd op haar, een zigeunermeisje, en deze liefde veroorzaakt spanningen voor de man en zijn omgeving die haar niet accepteert. Ze blijkt ook nog eens zwanger van hem te zijn

  lees meer
 • Het Kanaal - Ik ben een mens, wat ben jij?

  Als je als makers elementen op het toneel zet, en zorgvuldig vermijdt dat ze een fysieke dynamiek met elkaar aangaan, ligt de samenhang in de voorstelling elders. Dat is het formele uitgangspunt van Het Kanaal: bijna als tableaux vivants vertellen twee personages ons hun verhaal, vrijwel onbeweeglijk dwingen ze ons vooral te luisteren. Deze twee figuren hebben feitelijk niets met elkaar te maken. Sterker nog, het is juist in hun extreme tegenstellingen dat ze hier bij elkaar zijn gebracht.

  lees meer
 • Liebesleid - Publieksrecensies

  Rondom het Groothandelsgebouw is het chaos: overal lopen groepjes mensen in rood-witte shirts die uitgebarsten zijn in een luide koorzang. Als één groepje begint, vallen de anderen meteen in, zelfs al worden ze gescheiden door een vierbaansweg. Op die weg rijden claxonnerende auto's voorbij, waar uit elk raam iemand met een rood-wit shirt hangt. Een klein clubje publiek komt samen op de plek waar alle sportliefhebbers op dit moment niet zijn: de sportschool.

  lees meer
 • Recensie van het publiek bij Akasha – Rosa Ensemble

  In de buurt van de garderobe voeg ik me bij het publiek van vanavond. Zoals in de rest van de programmering van de Operadagen is het ensemble divers: van jong en in strakke broek met gaten, tot grijs, in zondagse kleding, en licht geurend naar groene zeep.

  lees meer
 • Adembenemend & hypnotiserend klinkende Reich: perfectie in minimalisme

  Het was stil in Rotterdam, met name @ de Laurenskerk net voor het begin van het inmiddels tot 'contemporain klassieker' verworden masterpiece of minimalism 'Music for 18 musicians' van de New Yorkse componist Steve Reich. Een perfecte ambiance, en dat twee maal. Inderdaad, het werk werd twee maal uitgevoerd. Een keer om 20 uur en een maal om 22 uur. Er was duidelijk een publiek voor. Het eerste concert bleek in no time uitverkocht.

  lees meer