Blogs

 • Interessante visie – Shifting Ground

  'En, wat vond je ervan,' vroeg het garderobemeisje dat nu de deur voor me open hield. Ik wilde net de Schouwburg verlaten.
  'Interessant,' antwoordde ik en stond stil.

  lees meer
 • Preview – Shifting Ground

  Een prijswinnende voorstelling die vijfenveertig minuten gaat duren, klinkt in mijn hoofd als een normale les op de middelbare school. Tussen binnenkomst en verlaten van het lokaal zit genoeg tijd om iets op te steken, afhankelijk van je spanningsboog.

  lees meer
 • SHIFTING GROUND Rocks!

  Met deze voorstelling rekt Operadagen Rotterdam haar eigen festivalgrenzen nog eens extra op. Dit is geen opera, het is ook geen muziektheater. Het is geen theater. Het is geen muziek. Het is een onderdompeling in een installatie waarin media-artiest en performer Zoe Scoglio ons voorgaat.

  lees meer
 • Het Hart van Rotterdam

  "Lidia!" We staan te wachten tot we de zaal van Kriterion in mogen. Een zaal boven in het Groothandelsgebouw, precies onder de gevelbelettering. Een zaal waar panterprint vloerbedekking ligt. Het geroezemoes verstomt. "Ik zoek Lidia," zegt de vrouw, het publiek lacht. Voor een moment denken we dat ze erbij hoort, je weet immers nooit waar het toneel begint. "Peter!" haha "Maarten!" haha "Telefoon voor Hanstweedehandstoesteltwaalf" ... . We mogen naar binnen, de muziekanten spelen hun eerste noten, Buijsman komt op; nu begint de voorstelling echt.

  lees meer
 • ‘Mi have a droom, Rotterdam’ – Het Hart van Rotterdam

  Al snel kwam ik tot de conclusie dat John Buijsman in de loop der jaren een vast publiek heeft opgebouwd. Toen hij van achter in de zaal richting het podium liep kon hij het niet laten wat bekenden te groeten in de zaal. Als een van de glazenwassers van De Rotterdam vertelt hij als voice-over van zich op het scherm over zijn werk. 'En er zit geen Ajax in die emmer, hè. Gewoon Dreft.' Toen het scherm (lees: de ruit) schoon was, klonk er muziek te midden.

  lees meer
 • Le docteur Mircale – volksopera

  Operette is een genre dat je niet veel ziet en hoort in de Rotterdamse Schouwburg. Ik weet dat er vroeger en wellicht nu ook nog steeds amateur operettegezelschappen zijn. Als kind zag ik ooit een voorstelling van een amateur operette gezelschap uit Alblasserdam. Ik herinner me daar alleen niet zoveel meer van. Het is dus wel even geleden dat ik een operette gezien heb. Het is daarom erg leuk dat op de operadagen dit genre weer te zien en te horen.

  lees meer
 • Operawandeling

  Het is altijd weer spannend welke locaties je tijdens de operawandeling gaat bezoeken. Dit keer gaan we via het Centrum naar Kralingen.

  lees meer
 • Het Hart van Rotterdam - John Buijsman

  De locatie is prachtig en passend. Het Groot Handelsgebouw, één van de iconen van de wederopbouw. De bioscoopzaal Kriterion is geheel nog in de sfeer van de jaren vijftig ingericht. Het initiatief is ook helemaal goed.

  lees meer
 • Secrets – Transparant

  Vorig jaar tijdens het Paradijskerkconcert vertelde Claron McFadden over haar project samen met Tuur Florizoone. Ze zouden geheimen verzamelen en daar een muzikale voorstelling over maken. Dit jaar spelen ze Secrets tijdens de Operadagen.

  lees meer