Blogs

 • HEX

  Zingt ze So wrong? So raw? Enjoy? In HEX kan het allemaal.

  lees meer
 • PARSIFAL, playingfields - The Game

  Zal ik maar meteen bekennen dat ik nu nog steeds niet weet wie Parsifal is? En dat ligt aan mij want in verschillende spelkamers had ik er zo achter kunnen komen.
  De onverwachte combinatie van spel en opera trekt me wel. Samen met de andere bezoekers ga ik helemaal op in het spel en in de verklarende teksten die door Club Gewalt worden gezongen. Volgens mij heb ik nog nooit zo aandachtig geluisterd. Want stiekem wil ik winnen. Ze zijn enthousiast en bedreven en ze slepen iedereen mee in het spel.

  lees meer
 • Mahler - In extase zonder pillen

  Het concert van de Düsseldorfer Symphoniker onder leiding van de vermaarde Eliahu Inbal lijkt een vreemde eend in de Operadagen-bijt. Totdat je beseft dat beide programmaonderdelen, Lieder eines fahrenden Gesellen en de Vijfde symfonie, het verhaal vertellen van een individu dat zich door afwijzing en tegenslag heen moet worstelen. Dat thema meandert door de Operadagen; niet alleen van dit jaar.

  lees meer
 • Winterreise en Liebeskrank - Twee keer 'down the drain' met Schubert

  Winterreise
  Twee punten op een lijn. De lijn is Schubert, en aan de ene kant staan Henk Neven en Hans Eijsackers met een traditionele uitvoering van Winterreise. Aan de andere kant staat Mechanical Duck met Die schone Müllerin, onder de titel Liebeskrank. Zanger Charles Hens en zijn drie kompanen op sax, hammond en drums. Andere koek.

  lees meer
 • Rache - De aantrekkingskracht van het afstotelijke

  Het toneel is aangekleed met panelen en kleine podia van 'steen'. Samen met de aanblik van vier vrouwen schiet het beeld van Jane Fonda als Barbarella door het hoofd. Gezien Tarenskeens fascinatie voor vrouwelijke muzen een niet onlogische gedachte.

  lees meer
 • Private View

  Gluren bij de buren kan soms de moeite waard zijn. Bekijken bekeken worden zonder dat iemand het merkt. Een mooi gegeven, zeker als je ook het publiek daarbij betrekt. Want zijn we in het theater ook niet lekker aan het gluren in het donker naar de acteurs, veilig op onze stoeltjes. Aan de andere kant laten deze acteurs en zangers zich graag zien. Een kwestie van bekijken en bekeken worden.

  lees meer
 • Rache

  Vier vrouwen uit verschillende tijden en werelden zijn op oorlogspad. Boudewijn Tarenskeen geeft deze vier dames muziek en tekst om hun verhaal te vertellen. Electra, waar de voorstelling mee begint vind ik lastig te volgen. Er wordt met name Duits gesproken en gezongen. De teksten worden voor een deel geprojecteerd in het Engels. Het loopt niet synchroon en er lijken maar delen van teksten te zijn vertaald.

  lees meer
 • Liebeskrank

  Het is even wennen, de liederen van Schuberts Die schöne Müllerin in een rock-jasje. Mechanical Duck heeft een moderne draai gegeven aan liederencyclus over een vrije jongen die hopeloos verliefd wordt op de molenaarsdochter.

  lees meer
 • Daral Shaga

  Beelden van mensen die zich warmen aan een vuurtje in een olievat, het verbranden van een paspoort, een groep mensen met hun mobieltjes in de lucht om maar een signaal op te vangen van een netwerk. Beelden die we kennen van het journaal, veilig in een luie stoel voor de tv. Ook aan het begin van deze voorstelling worden dit soort beelden op afstand gebracht door een gaasdoek, maar door de geprojecteerde close-up beelden toch ook heel dichtbij.
  In de voorstelling Daral Shaga zien we de vluchtelingen op weg naar de stad van licht, waar luxe en comfort is. Waar je niet meer opgejaagd wordt zoals in je thuisland waar het onveilig is en willekeur heerst.

  lees meer