Blogs

 • Gedicht King Size

  Een gedicht van Miguel Santos (alias Renato Proper) over de voorstelling King Size.

  lees meer
 • The Great Downhill Journey of Little Tommy

  Tommy

  Verf het blauw
  Verf alles blauw
  Enkel blauw
  Allicht lichtblauw
  Of donker
  Blauwer dan blauw
  Lig in het gras
  Als alle wolken verdampen
  Is het blauw
  Is alles blauw
  Enkel blauw
  Allicht lichtblauw
  Of donker
  Blauwer dan blauw

  lees meer
 • And a grand opening it was!

  Met King Size als première en (R)evolutie als thema van het festival moést Operadagen Rotterdam wel geopend worden door iemand van formaat: Pierre Audi bijvoorbeeld, artistiek leider van De Nationale Opera, die zich hardop afvroeg of gelijkheid nog vanzelfsprekend is. Say oui! Denken we allemaal, maar ondertussen: size does matter. Moeilijk.

  lees meer
 • Paradijskerkconcert & Operawandeling

  Voor de Paradijskerk staat een rij tot op de Nieuwe Binnenweg. De kerk is overvol, maar gelukkig kan iedereen er uiteindelijk in. Dit gratis concert van de Operadagen wordt altijd goed bezocht maar dit jaar is het extra druk. Claron McFadden zingt een aantal Amerikaanse liederen. Ze wordt begeleid door Tuur Florizoone. De accordeon en de stem van de sopraan zijn een prachtige combinatie. Mooi zijn de improvisaties op 'Favorite things' en 'When You Wish Upon a Star'. Ontroerend was de afsluiter 'Nature boy'. McFadden en Florizoone werken samen aan een voorstelling die volgend jaar in première gaat. Ik ben heel benieuwd. McFadden is deze week nog te zien in Semele.

  lees meer
 • King Size - Theater Basel

  Voor de openingsavond van de Rotterdamse Operadagen hebben ze een grootheid weten te strikken. De beroemde regisseur Christoph Marthaler, dit jaar winnaar van een oeuvreprijs op de Biënnale in Venetië, opent met zijn voorstelling King Size het festival. Vorig jaar zagen we in Amsterdam de fantastische voorstelling Glaube-Liebe-Hoffnung van hem.

  lees meer
 • King Size - Dagelijkse humor en muziek

  Toen ik plaats nam in de Schouwburg, realiseerde ik mij dat ik al heel lang niet meer naar een voorstelling ben geweest die geen moderne dans of popmuziek was. Het decor van King Size, een grote hotelkamer, kwam op mij dan ook over als nostalgie: een setting uit het dagelijks leven opgebouwd op een podium.

  lees meer
 • Voorproefje Operadagen – Arboretum Trompenburg Rotterdam

  Op Moederdag is het traditioneel plantjesdag in het Arboretum Trompenburg. Door het park heen staan verschillende kraampjes met plantjes voor de tuin. Tuinliefhebbers vanuit heel Rotterdam en omstreken drommen samen in de prachtige plantentuin. In de schuur wordt koffie en thee geschonken door Kralingse-dames die ook nog thuis gebakken taart verkopen voor het goede doel. Het is op deze prachtige voorjaarsdag een drukte van belang in de vaak anders wat verstilde park.

  lees meer
 • Femmes Fatales – ‘Ik heb nergens spijt van’

  'Nothing in biology makes sense except in the light of evolution' staat er boven de vleugel waar pianist en verteller Christiaan Kuyvenhoven zijn verhaal over Cosima begint, de vrouw van Wagner en dochter van Liszt. Nu ja, in fragmenten. Want een twee uur durende voorstelling in een half uur stoppen zou bijna wreed zijn. Bijna net zo wreed als jezelf volledig wegcijferen omwille van het geniet van je echtgenoot. Om hem vervolgens na het verwezenlijken van zijn magnum opus te moeten begraven. Weg identiteit. Weg leven. Weg vaderfiguur en de (vader)liefde waar Cosima zo naar verlangde. Maar goed, als jou is bijgebracht dat 'jouw behoeften ijdel zijn' en 'het hart een martelaar is, was er bij voorbaat al weinig hoop. Dankzij het vertederende pianospel van Kuyvenhoven en zijn warme, poëtische vertelwijze mogen we wegdromen naar dat huis bij Luzern. En in deze uitvoering smaakt dit naar meer. Meer verhalen, meer muziek.

  lees meer
 • TIMUR- tenore di forza, tenore d'affetti

  Zou het alleen zijn omdat dit een gratis voorstelling is? In ieder geval is de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg op 23 mei voor Timur Bekbosunov helemaal vol. Er is zelfs een wachtlijst en bij de entree verschijnen mensen die niet gereserveerd hebben maar verwachten toch naar binnen te kunnen.

  lees meer
 • TOSCA - Een podium met alleen een stoel

  En daar komt een man, blijkbaar gaat hij een avondje uit. Naar de opera nog wel! Hij is verrast door het gedoe: "klappen terwijl ze nog niks gezien hebben", vertelt over zaken die iedereen herkent ("nette schoenen die altijd knellen, behalve wanneer je ze aandoet bij een avond in het theater. En morgen knellen ze weer"). En ondertussen vertelt hij ons ook wat er op het toneel gebeurt. Daarbij richt hij zich regelmatig tot zijn vriend Sjoerd die naast hem in het theater zit maar ook tot mensen in het publiek.

  lees meer