Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

Home Sweet Home

Op Hemelvaartsdag, 21 mei 2020, brengen 200 Rotterdammers samen hún verhalen over heimwee en verzoening, afstand en thuisgevoel in een multidisciplinair stadsfeest met 5.000 mensen op het Afrikaanderplein.

Home Sweet Home is hét stadsfeest van Operadagen Rotterdam 2020. Het is het vervolg op Orfeo & Majnun, ons succesvolle stadsfeest van afgelopen festivaleditie. Samen met 200 Rotterdammers uit verschillende communities en subculturen maken we een muziektheatraal stadsfeest op het Afrikaanderplein; een levendig trefpunt voor vele Rotterdamse culturen. Hier vertellen ze hun verhaal over heimwee en verzoening, afstand en thuiskomst. Ze doen dat met dans, muziek, spoken word en natuurlijk zang.

Stadsfeest

Het stadsfeest bestaat uit vijf voorstellingen van 15 minuten, gemaakt door vijf groepen, samengesteld uit verschillende Rotterdamse culturele communities. Voor 21 mei zijn er diverse workshops en publiek toegankelijke tussenpresentaties. Op een hoofdpodium is een centraal start- en slotevenement en zijn en diverse meedoeactiviteiten. Tussendoor presenteren creatieve Rotterdammers afwisselende acts rondom het thema ‘Home Sweet Home’. Ook is er een culinaire proeverij met gerechten en bijbehorende verhalen uit de hele wereld. Na afloop nodigen we alle aanwezig uit voor de openingsvoorstelling van Operadagen Rotterdam in het Nieuwe Luxor Theater.

Thematiek: Home Sweet Home

Havenstad Rotterdam is van oudsher een plek waar mensen met zeer verschillende achtergronden bij elkaar zijn komen wonen. Sommige blijven, anderen trekken weer verder. Allemaal nemen ze iets van hun vorige thuis mee en laten ze hier iets nieuws achter. Dus wat betekent ‘thuis’? Wanneer voelen we ons thuis, en bij wie? Thuis heeft te maken met je veilig én verbonden voelen, ongeacht waar je vandaan komt. Het creëren van een thuis is dan ook een van de onderwerpen die alle Rotterdammers aan elkaar bindt. Met Home Sweet Home nodigen we alle Rotterdammers uit om hún verhalen over thuis, hun gevoelens van heimwee en thuiskomst te vertolken in een wervelend stadsfeest. Zo wisselen we bestaande verhalen uit, en maken nieuwe verhalen die nog niet eerder zijn verteld.

Terug naar overzicht