Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Krachtige vrouwen krijgen podium tijdens Operadagen Rotterdam 2019

Heldinnen in de spotlights van 17 tot en met 26 mei

Operadagen Rotterdam geeft dit jaar ruim baan aan de vrouw. Ons festivalprogramma telt tientallen vrouwelijke componisten, regisseurs, zangers en musici uit de hele wereld. Speciaal ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag presenteren we vandaag alvast enkele voorstellingen van #ODR19 met heldinnen in de hoofdrol. Ons volledige programma maken we woensdag 13 maart bekend tijdens onze kick-off in Theater Rotterdam, locatie Schouwburg. Aanmelden voor de kick-off kan nog tot en met aanstaande maandag 12.00 uur.

Operaregisseurs

Maar liefst vijftien vrouwelijke regisseurs bestormen het podium tijdens #ODR19. De Australische mensenrechtenactivist Sophia Brous verzamelde tientallen slaapliedjes uit de hele wereld in vluchtelingenkampen en brengt deze samen in Lullaby Movement: a song cycle. De Griekse Elli Papakonstantinou presenteert één van de winnende voorstellingen van Music Theatre NOW: THE CAVE. De Zwitserse Julie Beauvais toont met ORLANDO een zintuigelijke ervaringsopera geïnspireerd op het epische androgyne personage van Virginia Woolf. Ook zijn er twee Nederlandse regisseurs van wie nieuw werk tijdens #ODR19 in première gaat: Nicole Beutler met 8: METAMORPHOSIS en Lisa Verbelen met ALL.

3x powervrouwen

Drie voorstellingen zijn geïnspireerd op beroemde (en beruchte) vrouwen uit de wereldgeschiedenis. HARRIET (21 mei, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg) portretteert de indrukwekkende levenswandel van de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster en voormalige slavin Harriet Tubman (1822-1913), met in de hoofdrol festivalster Claron McFadden. De muziek is van de Mexicaanse componist Hilda Paredes.

In Odysseus’ Women + Anaïs Nin (24 mei, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg) brengt Jorinde Keesmaat twee composities van Louis Andriessen samen in één opera-ervaring. Eén daarvan is geïnspireerd op het leven en werk van de beroemde Franse auteur Anaïs Nin (1903-1977). Jorinde Keesmaat presenteert tijdens #ODR19 ook Fantastic women (18 mei, de Doelen): een muzikale ode aan de vrijgevochten vrouw door tien vrouwelijke componisten.

Sylvia (22 mei, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg) is een originele pop-opera en ijzersterk portret van de Amerikaanse dichter en boegbeeld van feminisme Sylvia Plath (1932-1963), die in haar dagboeken het vrouwelijk ideaal aanvocht van de American Dream. De rol van Sylvia wordt vertolkt door de Belgische pianiste en singer-songwriter An Pierlé.

Unknown, I Live With You: het leven bezien vanonder een nikab

Een productie die in het bijzonder aandacht vraagt voor de onderdrukte, vrouwelijke stem is Unknown, I Live With You (18 mei, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg) van Katarzyna Glowicka. De opera-installatie is gebaseerd op het werk dat drie vrouwelijke Afghaanse dichters schreven voor het Afghan Women’s Writing Project. Zij deden dit ongefilterd door hun echtgenoten, familie of de media.

Kick-off

Benieuwd naar deze en nog veel meer voorstellingen van #ODR19? Kom naar onze kick-off op woensdag 13 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Theater Rotterdam, locatie Schouwburg. Tijdens de kick-off maken we ons volledige programma bekend en starten de kaartverkoop. We vertellen je meer over enkele hoogtepunten, waaronder onze stadsprojecten Orfeo & Majnun en Vaarwel Dijkzigt. Ook zijn er korte optredens van artiesten die je tijdens het festival ziet: ARIAH LESTER, CLUB GEWALT en Steef de Jong. Aanmelden voor de kick-off kan nog tot maandag 11 maart 12.00 uur. Graag tot ziens!

Terug naar overzicht