Nieuws

Grenzen opera verder opgerekt & bezoekersaantal stijgt

'Als dit opera is dan ben ik een liefhebber!' Het publiek vroeg zich tijdens de negende editie van Operadagen Rotterdam regelmatig af wat er anno nu kan worden verstaan onder opera en dat is precies waar het festival voor staat: verwondering, avontuur, afwisseling en het opzoeken van grenzen.

Conventies werden doorbroken door een nieuwe generatie makers. Klassiekers als MACBETH en Arthur werden omgezet naar actuele vertellingen, zinsbegoochelende videowerken kenmerkten Soselo in Siberia en Rothko Chapel en het thema 'broederschap' kwam tot leven in de passionele voetbalopera Hi Ha Hondenlul! en de opera-stadswandeling PARSIFAL: Playing fields: deel 1.  Van die laatste voorstelling is tijdens Operadagen Rotterdam 2015 het tweede deel te beleven.

Bezoekers
In totaal wisten meer dan 15.000 mensen de Operadagen Rotterdam 2014 te vinden, een ruime toename ten opzichte van 2013. Ook de avontuurlijke concertlocaties waar de Operadagen Rotterdam voor koos bleken in trek bij het publiek. Concerten op het dak van de Bijenkorf, in (seks)club OQ en in de Onderzeebootloods waren uitverkocht.

Internationale hotspot
Tal van buitenlandse programmeurs, makers en professionals van over de hele wereld waren de afgelopen dagen in Rotterdam te vinden voor showcases, pitches en debatten. Operadagen Rotterdam was daarmee de internationale hotspot voor opera en muziektheater.

Televisiedocumentaire over Operadagen Rotterdam
Regisseur Christiaan van Schermbeek maakte over de Operadagen Rotterdam 2014 een documentaire voor NTR Podium. De documentaire geeft een indruk van de contrasterende programmering, de atmosfeer en de bijzondere locaties van het festival met aandacht voor onder meer de Zuid-Afrikaanse operavernieuwer Brett Bailey, de voetbalopera Hi Ha Hondenlul! en zangeres Claron McFadden die de hoofdrol vertolkte in een bewerkte versie van Henry Purcells' Arthur. Uitgezonden op zondag 25 mei, 13.00 uur Nederland 2, en herhaald op maandag 26 mei rond middernacht op Nederland 2. Gemist? De documentaire is ook nog te zien via uitzendinggemist >

Operadagen Rotterdam 2015 vindt plaats van 22 t/m 31 mei. Deze tiende editie staat in het teken van (R)evolutie – gelijkheid.

Terug