Nieuws

Tips Festival De Keuze

Van 18 t/m 28 september is de place-to-be Festival De Keuze. Wat te kiezen van het enorme aanbod? Daarom hieronder vier voorstellingtips.

JORIS LACOSTE/ENCYCLOPÉDIE DE LA PAROLE - SUITE NO.1 'ABC'
Openingsvoorstelling Festival De Keuze is een feest voor de zintuigen
do 18 september 20:15 en vr 19 september 21:00

Wat hebben een toespraak van Bill Clinton, een bericht op een antwoordapparaat, de dialogen van Louis de Funès, een extract uit South Park, de flow van Eminem of Lil Wayne, een advertentie voor shampoo en gesprekken opgenomen in een café op de hoek met elkaar gemeen? Ze vormen allen de ingrediënten voor de partituur van een buitengewone 'stemmenvoordracht', ontsproten uit het geniale brein van de Franse theatermaker Joris Lacoste. Flarden van nieuwsberichten, inter views en politieke toespraken worden in Suite N°1 'ABC' door een meertalig koor (elf van hen zijn Rotterdammers) vol vuur, energie en humor 'opgevoerd'. Dit eigenzinnige koor maakt in deze hoogst originele ode aan het gesproken woord de rijkdom van alledaagse taal tastbaar. De openingsvoorstelling van Festival De Keuze is dit jaar een feest voor de zintuigen.

PRONTON THEATRE KORNÉL MUNDRUCZÓ - DEMENTIA
Ogenschijnlijke lichtheid van het bestaan in Hongaarse tragikomedie
za 27 september 21:00 en zo 28 september 14:30

In een vervallen en op het eerste gezicht uitgestorven ziekenhuis woont alleen nog een groep dementerende patiënten. Nu er verder niemand meer is, leven zij volledig in hun eigen wereld. Kom kennis maken met dit kleurrijke gezelschap van dwalende zielen. En nu je er toch bent, ben je ook bereid om voor hen te betalen? Oude bekende Kornél Mundruczó keert terug naar Rotterdam met een tragikomedie vol zwarte humor in een indrukwekkend decor. Met vrolijke kostuums en operettemuziek lijkt Dementia ogenschijnlijk lichter van toon dan Mundruczó's vroegere voorstellingen als Hard to be a God en Frankenstein Project die te zien waren tijdens eerdere edities van Festival De Keuze.

RUNDFUNKCHOR BERLIN / JOCHEN SANDIG & SASHA WALTZ - HUMAN REQUIEM
Je kunt deze hoopvolle, muzikale belevenis bijna aanraken.
wo 24 en do 25 september 21:00

Je kunt deze hoopvolle, muzikale belevenis bijna aanraken. Human Requiem is niet zomaar een versie van het beroemde werk van Johannes Brahms: in deze bijzondere uitvoering van Ein deutsches Requiem word je omringd door de zangers, solisten en pianisten. De 65 koorleden van het vermaarde Rundfunkchor Berlin verplaatsen zich met jou door de ruimte in een theatrale enscenering van Jochen Sandig en Sasha Waltz.
In de zeventig minuten tellende 'totaalervaring' met licht en eenvoudig decor zingen niet alleen de solisten maar ook de koorzangers elke noot uit het hoofd. Brahms schreef zijn requiem in de eerste plaats als troost voor de levenden en niet als een dodenmis voor de overledenen. Sandig en Waltz maken deze belevenis tastbaar. Samen met De Doelen halen we deze overweldigende uitvoering naar Rotterdam.

PIETER DE BUYSSER - THE MYTH OF THE GREAT TRANSITION
Belgisch woordkunstenaar biedt hoop in bange dagen
vrijdag 19 en zaterdag 20 september 19:00

Het is wel duidelijk dat we niet langer kunnen geloven in de mythe van 'de vooruitgang'. Van ecologische rampen tot meer sociale ongelijkheid, we hebben het allemaal over onszelf uitgeroepen door te denken dat we de wereld volledig naar onze hand konden zetten. Maar is de tijd werkelijk gekomen om afscheid te nemen van al onze mythes en idealen? Is onze samenleving zo uitvoerig gedetermineerd dat we geen behoefte meer hebben aan verhalen om door te vertellen aan onze kinderen?
Belgisch woordkunstenaar Pieter De Buysser creëert voor ons een nieuwe mythe, de hoopvolle mythe van de Grote Omwenteling. Daartoe brengt hij emeritus-hoogleraar van de Reykjavik Universiteit Dr. Hallgrimmvijhalmsson ten tonele, nu 94 jaar oud. Deze eminente onderzoeker was zelf getuige van de geboorte van deze mythe van de Grote Omwenteling. De Buysser doet het beeldrijke verslag van dit wonderlijke sprankje ochtendlicht aan de duistere horizon.

Terug