Nieuws

Alle highlights nu in de verkoop

Operadagen Rotterdam bestaat 10 jaar en trakteert het publiek van 22 t/m 31 mei op tien dagen opera. Theatermaker Christoph Marthaler opent het festival met de Nederlandse première van King Size. Alle acht highlights van het festival zijn nu in de verkoop.

Als er één plek is waar de traditionele verhoudingen op hun kop gezet kunnen worden, dan is het wel in het echtelijk bed. De openingsvoorstelling King Size speelt zich af op en rond één groot bed. Compagnie Marius brengt een ode aan Mozarts Le nozze di Figaro met een theatrale Figaro op het Schouwburgplein en ook duiken het orkest B' Rock, Wunderbaum en Theater Rotterdam met elkaar in de koffer tijdens de voorstelling In bed with Mozart.

Semele vertelt het tragische liefdesverhaal van de sterfelijke koningsdochter Semele die gelijk wil zijn aan de goden. Met sopraan Claron McFadden in de hoofdrol, muziek van het Residentie Orkest en de toevoeging van moderne kunst- en beeldelementen, brengt regisseur Sjaron Minailo een eigenzinnige vertaling van Händels opera op locatie LP2.

Componist David Lang, winnaar van de Pulitzer Prize en 'composer of the year' 2013, presenteert twee premières: Love Fail, dat Lang speciaal schreef voor het vermaarde vrouwenkwartet Anonymous4 en Death Speaks, een indringende muzikale ode aan Schubert waarin de Dood als sprekend personage wordt opgevoerd.

In de circusoperaproductie Daral Shaga brengen regisseur Fabrice Murgia, componist Kris Defoort en Furia Musica een zintuiglijke muziektheaterproductie over het onmenselijke lot van vele vluchtelingen. Een actueel verhaal over migratie en de menselijke gelijkheid en ongelijkheid. Acrobaten, muzikanten en zangers
nemen het publiek mee in het aangrijpende verhaal van drie landloze reizigers op zoek naar een nieuw thuis.

Kaleidoskopville, geïnspireerd op Lars van Triers Dogville, is een muzikale vertelling over een eigenaardig dorp vol met minstens zo eigenaardige musici. Beginnend met een leeg podium creëert het Berlijnse solistencollectief Kaleidoskop, zonder begeleiding van een dirigent, een ogenschijnlijk ideale sociale gemeenschap. Maar de utopie blijkt minder rooskleurig dan het lijkt.

Ook de op Hitchcock gebaseerde thrilleropera Private View is één van de programma highlights. Vorige week werd deze eerste opera van componiste Annelies van Parys en het Nederlandse 33 ⅓ collective nog voor de première bekroond met de Fedora Rolf Liebermann Prize for Opera. In diezelfde week werd Operadagen Rotterdam door het Britse Opera Magazine genomineerd voor een International Opera Award in de categorie ' Best Opera Festivals'.

"De prijs en nominatie zijn een erkenning voor de koers die we de afgelopen tien jaar met Operadagen Rotterdam hebben ingezet. Met een duidelijke keuze voor spraakmakende  projecten, die ook duidelijk zichtbaar zijn in de programmering van onze jubileumeditie, heeft het festival inmiddels een stevige positie in de Europese operawereld veroverd", aldus Guy Coolen, artistiek leider Operadagen Rotterdam.

Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 25 maart. Bestel nu tickets voor de highlights >

Terug