Nieuws

Vlaams-Nederlandse samenwerkingen op Operadagen Rotterdam

Vlaanderen en Nederland hebben elkaar zoveel moois te bieden. Daarom is 2015 het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerkingen worden gevierd. BesteBuren werd gister in LantarenVenster in Rotterdam gelanceerd. Operadagen Rotterdam was uiteraard van de partij, want de samenwerking met Vlaanderen is voor het festival van groot belang.

Operadagen Rotterdam heeft als festival een speciale band met Vlaanderen. Dit begint bij onze Vlaamse artistiek leider Guy Coolen, tevens werkzaam bij Muziektheater Transparant in Belgi├ź. Vanzelfspreken kijken wij voor ons programma vol vernieuwende opera- en muziektheaterproducties over de landsgrenzen heen. De samenwerkingen maken het mogelijk om zowel Nederlandse als Vlaamse theatermakers in beide landen en de rest van Europa een podium te geven.

Vlaamse producties op Operadagen
Figaro
Onder de naam Comp.Marius maken Waas Gramser en Kris Van Trier openluchtvoorstellingen. Figaro is een theaterbewerking van Mozarts De barbier van Sevilla (1775), De bruiloft van Figaro (1784) op basis van de teksten van de Franse schrijver Beaumarchais (1732-1799).
De koningin zonder land
Een coproductie van Vlaamse en Nederlandse festivals en theaterzalen. De koningin zonder land is een verrassend eigentijds sprookje over liefde en verlies, geschikt voor jong en oud. Het publiek neemt plaats op het podium, midden in de fantasiewereld van de koningin.
Private View
Een nu al bekroonde samenwerking tussen theatermakers die verder gaat dan Nederland en Vlaanderen. Private View is een thriller geïnspireerd op Hitchcocks Rear Window.
Semele
Ook in Semele zijn Nederlandse en Vlaamse artiesten van de partij, waaronder onder Vlaamse festival-'ambassadeuse' Claron McFadden. Regisseur Sjaron Minailo giet het tragische liefdesverhaal van Handel in een geheel nieuw jasje.

Operatie Muziektheater
BesteBuren ondersteunt de voorstelling Private View en daarnaast Operatie Muziektheater. Tijdens Operatie Muziektheater brengt Operadagen Rotterdam programmeurs in contact met makers. De makers geven korte piches van nieuwe voorstellingen en gaan gesprekken met elkaar en de programmeurs aan. Dit jaar speciaal aandacht voor het pitchen van Nederlandse producties bij Vlaamse programmeurs en vice versa.

Bekijk hier de reportage van de lancering van BesteBuren >

Terug