Nieuws

De Amerikaanse Gelijkheidsdroom

"All men are created equal". Met deze gevleugelde woorden uit de Onafhankelijkheidsverklaring (1776) mag een focus op Amerika uiteraard niet ontbreken binnen ons festivalthema 'Gelijkheid'.

In de Declaration of independence (1776) omschreef Thomas Jefferson zijn gedroomde land waarin iedereen evenveel recht had op 'life, liberty and the pursuit of happiness'. Tijdens Operadagen Rotterdam 2015 treden we in de voetsporen van de mensen die deze Amerikaanse Droom hebben nagejaagd.

In de Pelgrimvaderskerk te Delfshaven, de plek vanwaar de 'founding fathers' richting de nieuwe wereld zeilden, brengt het wereldberoemde vocaal ensemble Anonymous4 (05) hymnen en gospels uit het zeventiende- en achttiende-eeuwse Amerika. Het damesensemble is ook te zien tijdens love fail (12) van David Lang. Deze vermaarde Amerikaanse componist is speciale gast van het festival en duikt op verschillende plekken in ons programma op, onder meer met de Schubert-ode death speaks (21), uitgevoerd door niemand minder dan ster-zangeres Shara Worden. Meer Lang is te horen op de openingsavond (27).

Werd in de V.S. de strijd voor gelijke rechten hevig gevoerd, het is evengoed (of juist daarom) het land van grote kansongelijkheid. Zo maakte de verwoestende kracht van orkaan Katrina duidelijk hoezeer het land te kampen heeft met grote verschillen tussen rijk en arm. Het jonge gezelschap Tijdelijke Samenscholing maakte een reis naar New Orleans – bakermat van de jazz – en vroeg zich af hoe de stad zich hersteld had na de ramp. In The Big Easy (04), een muziektheatervoorstelling onder de Van Brienenoordbrug, delen ze hun bevindingen.

Terug