Nieuws

Operadagen Rotterdam viert jubileumjaar

2015 is een bijzonder jubileumjaar.
 Niet alleen vieren we alweer de tiende editie van Operadagen Rotterdam, ook presenteren we met gepaste trots het derde luik van ons festivalthema (R)evolutie. Vrijheid, gelijkheid en broederschap: wat betekenen de drie leuzen van de Franse Revolutie nu nog? Namen we in voorgaande jaren 'Vrijheid' en 'Broederschap' onder de loep, dit jaar richten we onze pijlen op het begrip 'Gelijkheid'.

Thema: Gelijkheid

Hoe vanzelfsprekend is ons gelijkheidsideaal tegenwoordig? Met de eurocrisis wordt de kloof tussen Noord- en Zuid-Europa alsmaar groter. Na de val van de Berlijnse muur zijn er wereldwijd alleen maar meer muren bijgekomen. Inkomensongelijkheid neemt toe en het begrip 'tolerantie' lijkt een holle frase geworden. Gelijkheid blijkt een waarde die steeds opnieuw bevochten kan (en moet) worden.

De positie van de vrouw

Tijdens deze editie schenken we aandacht
aan de positie van vrouwen, misschien
wel dé iconische boegbeelden van alle emancipatiebewegingen. Claron McFadden zingt in Händels Semele over een vrouw die gelijk wilde zijn aan de goden. In Rache van componist Boudewijn Tarenskeen nemen vier vrouwen het recht in eigen hand. En in Elle Est Moi Und Töte Mich volgen we het inspirerende en tragische levensverhaal van Romy Schneider.

De Trilogie van het Echtelijke Bed

Hoe zit het eigenlijk met de gelijkheid tussen vrouwen en mannen?
In het eerste weekend van Operadagen zoeken we het antwoord tussen de lakens tijdens De Trilogie van het Echtelijke Bed, waaronder de voorstelling King Size van de legendarische regisseur Christoph Marthaler en de festival-special In Bed with Mozart van Wunderbaum/Theater Rotterdam en het orkest B'Rock.

"All men are created equal"

Met deze gevleugelde woorden uit de Onafhankelijkheidsverklaring (1776) mag een focus op Amerika uiteraard niet ontbreken. Zo is componist en Pulitzer Prize-winnaar David Lang aanwezig met maar liefst twee Nederlandse premières en geeft het befaamde vocaal ensemble Anonymous4 een bijzonder concert in de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven.

Migratie

De spreekwoordelijke muren tussen landen en volkeren komen ook aan bod. Een hoogtepunt van deze editie is ongetwijfeld Daral Shaga, een spectaculaire én ontroerende circusopera over migratie van componist Kris Defoort. Ook in de sprookjesachtige familievoorstelling De Koningin Zonder Land gaan we op zoek naar een nieuwe thuishaven.

En verder...

Met Private View van 33 1/3 collective (Soselo in Siberia, Blauwbaard) en Kaleidoskopville van Solistenensemble Kaleidoskop (Van den Vos) zijn de festivalhits opnieuw van de partij. Natuurlijk zijn de populaire Operawandeling en
de intieme huiskamerconcerten weer terug, bieden we volop ruimte voor jonge talenten en ook dit jaar bezoeken we opnieuw bijzondere locaties in de stad. Mis zeker niet het spannende tweede deel van Arlon Luijtens Parsifal-trilogie.

Terug