Nieuws

Opera meets jazz tijdens Operadagen Rotterdam

Vandaag is het International Jazz Day. Officieel in het leven geroepen door UNESCO in 2011. Overal ter wereld staat op 30 april de betekenis en de invloed van de jazz centraal. Zo ook bij Operadagen Rotterdam, waar opera en jazz dit jaar samensmelten in grensverleggend muziektheater. Enkele highlights:

Operatenor en tenorsaxofonist
Jazz International Rotterdam en Operadagen Rotterdam slaan de handen ineen en presenteren samen Tenor Battle. Een gloednieuw improvisatieconcert waarbij opera en jazz feilloos in elkaar overlopen. Speciaal te gast uit Noorwegen is internationaal begenadigd jazzsaxofonist én operazanger Håkon Kornstad. Alom geprezen om zijn alternatieve saxofoontechnieken en meermalen gerecenseerd door de New York Times, werd zijn werk al vaker bekroond met een Noorse Grammy. In Tenor Battle brengt de Noor een improvisatie met operazang van Napolitaanse liederen en aria's van Puccini en Verdi, saxofoonspel en elektronische loops.

Bram Stadhouders' Cantata
Een tweede grote naam die tijdens Tenor Battle zijn opwachting maakt is klankavonturier en rasimprovisator Bram Stadhouders. Samen met tenor Sebastian Brouwer en begeleidt door live elektronica van David Hoogerheide brengt Stadhouders een mystiek verhaal waarin elektrificerendebarok, moderne opera en energieke trance samensmelten tot een intens optreden dat de zintuigen prikkelt. Tenor Battle is op zaterdag 23 mei te zien in LantarenVenster.

Jazzbewerking van Schubert
Dat klassiek en jazz elkaar zeker niet hoeven te bijten bewijzen ook de heren van het Glamjazz kwartet Mechanical Duck. Leadzanger Charles Hens brengt samen met zijn kompanen Jasper Blom, Folkert Oosterbeek en Felix Schlarmann een explosieve bewerking van Schubert's Die schöne Müllerin in de voorstelling Liebeskrank. Liebeskrank gaat op woensdag 27 mei in première in de Rotterdamse Schouwburg.

Circusopera met Kris Defoort
Gerenommeerd jazzpianist en componist Kris Defoort weet als geen ander hedendaagse klassieke muziek en jazz te combineren tot een nieuwe muziekstijl. Speciaal voor de circusopera Daral Shaga brengt hij samen met upcoming regisseur Fabrice Murgia het noodlottige lot van vluchtelingen tot leven. Een aangrijpende voorstelling waarbij circus, muziek en theater samensmelten. Programma highlight Daral Shaga beleeft dinsdag 26 mei haar première in de Rotterdamse Schouwburg.

Jazzy muziektheater onder de Van Brienenoordbrug
Speciaal voor de locatievoorstelling The Big Easy gingen de muzikanten en theatermakers van Tijdelijke Samenscholing in New Orleans op zoek naar de oorsprong van de jazz. Onder de pilaren van de Van Brienenoordbrug brengen zij tijdens Operadagen Rotterdam de diepgewortelde muziektradities van deze stad van de jazz tot leven. De voorstelling gaat op zaterdag 23 mei in première.

Terug