Nieuws

Coproductie There is no why here

Tegelijk met de start van de tiende editie van Operadagen Rotterdam gaat There is no why here in première tijdens Opera XXI in deSingel in Antwerpen. Deze voorstelling, geproduceerd door Muziektheater Transparant en Teatro Comunale di Bologna, is een coproductie van Operadagen Rotterdam met deSingel en Brussels Philharmonic.

'Driven by thirst, I eyed a fine icicle outside the window, within hand's reach. I opened the window and broke off the icicle but at once a large, heavy guard prowling outside brutally snatched it away from me. - Warum? - I asked him in my poor German. - Hier ist kein warum, - (there is no why here), he replied, pushing me inside with a shove.' - Primo Levi

Verhaallijn

Het onderscheid tussen 'goed' en 'kwaad' lijkt niet alleen voor religieuze leiders klaar en duidelijk. Ook George Bush wist zeker dat zijn "war on terror" een "war of good against evil" was. Bij nader inzien, lijkt het nochtans onmogelijk om in een geglobaliseerde en multiculturele wereld een objectieve, door iedereen aanvaarde definitie van beide categorieën te geven.

De titel There is no why here komt uit If This Is A Man van Primo Levi: hij kreeg dit antwoord van een bewaker in Auschwitz nadat die een ijspegel van hem afpakte die hij wou smelten om zijn dorst te lessen. In navolging van Hannah Arend schetst There is no why here "het fundamentele probleem van de aard en functie van het menselijke oordeel", het probleem van de verantwoordelijkheid ook. De voorstelling wil geen klare oplossingen of duidelijke statements bieden, maar veeleer een veelheid aan verschillende, soms contradictorische bijdragen. Videobeelden, live gefilmd door camera's on stage of door externe webcams, vormen een organisch contrapunt bij de voorstelling. De muzikanten bespelen de video, die deel uitmaakt van de muzikale compositie, als een instrument.

De voorstelling is te zien op 22 en 23 mei tijdens Opera XXI in deSingel te Antwerpen >

Terug