Nieuws

Feestelijk openingsweekend Operadagen Rotterdam

Vanaf vandaag klinkt er weer overal opera en muziektheater in de Maasstad. Met de start van de 10e jubileumeditie staat het publiek van 22 t/m 31 mei een vol programma met vele verrassingen te wachten. Theater- en concertzalen maar ook Rotterdamse huiskamers, openluchtlocaties en bijzondere gebouwen vormen de podia voor wereldvermaarde solisten en talent van eigen bodem.

Singing Bicycle

De tiende festivaleditie trapt vanmiddag af met het opvallende fenomeen Singing Bicycle. Het 12-koppige Letse koor Ave Sol trakteert het publiek op een op concert op het plein voor Rotterdam Centraal station, vanaf een speciaal voor hen ontworpen fiets. Naast het openingsconcert verzorgen de zingende, fietsende sopranen meerdere verrassingsoptredens tijdens het eerste festivalweekend.

Schouwburgplein als openluchttheater

Het Schouwburgplein wordt het eerste weekend van Operadagen omgetoverd tot een waar openluchttheater. Daar kan het publiek zich vier uur lang onderdompelen in de wereld van Beaumarchais en Mozart. Met Figaro brengt Comp. Marius de verhalen van De barbier van Sevilla (1775) en De bruiloft van Figaro (1784) samen tot een gulle bourgondische komedie. In de pauze van dit toneelstuk met muziek en zang krijgt het publiek namelijk een heerlijk Spaanse paella maaltijd met brood en wijn opgediend.

Nederlandse première King Size

Theatermaker Christoph Marthaler, onlangs bekroond met een 'Golden Lion for Lifetime Achievement' door de Biënnale van Venetië, opent het festival op 22 mei met de humoristische voorstelling King Size in de Rotterdamse Schouwburg. De avond én het festival worden ingeluid door burgemeester Ahmed Aboutaleb en Pierre Audi, voorvechter van het genre opera en muziektheater en directeur van De Nationale Opera.

First Night at the Opera

Na afloop van de openingsvoorstelling King Size gaat de nacht door met meer grensverleggende performances in de spelonken van de Schouwburg tijdens First Night at the Opera. Zo brengt het Damask Ensemble, vier talenten van de 'Nieuwe Stemmen', little match girl passion ten gehore van componist David Lang.

De Australische theatermaker én voetballer Ahilan Ratnamohan brengt samen met zangeres Els Mondelaers zijn kenmerkende 'bijna dans'-performance. De avond wordt afgesloten met De Classical Music Rave waar dj's en live muzikanten het publiek in de hal van de Schouwburg laten swingen op klassieke klanken.

Weekendtips

Op zaterdag gaat het festival in volle gang verder. Met om 13.00 uur een gratis toegankelijk concert in de Paradijskerk door topsopraan Claron McFadden en accordeonist Tuur Florizone en om 15.00 uur de start van de populaire en inmiddels uitverkochte Operawandeling. In de avond kan men genieten van jazzy muziektheater tijdens The Big Easy onder de Van Brienenoordbrug, of van opvallende crossovers.

In Tenor Battle brengen Bram Stadhouders en de Noorse jazz-saxofonist en operazanger Håkon Kornstad een mix van jazz en opera. In The Great Downhill Journey of Little Tommy voegen Jonas Vermeulen en Boris van Severen een flinke dosis Rock & Roll toe aan het operafestival.

Op pinksterzondag is het de dag prettig beginnen met een Brunchconcert van Ave Sol in Grand Café Engels. Voor de jonge bezoekers is er in de Doelen de kindervoorstelling Zingende Honden Blaffen niet (6+).

Terug