Nieuws

Première-regen tijdens Operadagen Rotterdam

Operadagen Rotterdam is van start. Na een feestelijk openingsweekend maakt het festival zich op voor een keur aan premières. De komende week wordt het publiek getrakteerd op de wereldpremières van Händels Semele op locatie LP2 met Claron McFadden in de hoofdrol en de nu al beruchte Pornopera, naar Ovidius. Een opwindend stukje muziektheater met Hans Dagelet en Soetkin Demey die samen garant staan voor een muzikaal hoogtepunt. In Rache van solistenensemble ELECTRA en componist Boudewijn Taurenskeen stellen de musici de wraak van de vrouw centraal.

Daarnaast staat er een rij aan Nederlandse premières geprogrammeerd in onder andere de Rotterdamse Schouwburg. Een greep uit het festivalprogramma:

• In de circusoperaproductie Daral Shaga brengen regisseur Fabrice Murgia, componist Kris Defoort en Furia Musica een zintuiglijke muziektheaterproductie over het onmenselijke lot van vele vluchtelingen. 26 en 27 mei.

• Kaleidoskopville, geïnspireerd op Lars van Triers Dogville, is een muzikale vertelling over een eigenaardig dorp vol met minstens zo eigenaardige musici. Beginnend met een leeg podium creëert het Berlijnse solistencollectief Kaleidoskop, zonder begeleiding van een dirigent, een ogenschijnlijk ideale sociale gemeenschap. 29 mei.

• Private View. Deze op Hitchcock gebaseerde thrilleropera van componiste Annelies van Parys, het Nederlandse 33 1⁄3 collective en de twee topensembles – Neue Vocalsolisten Stuttgart & Asko | Schönenberg - zuigt de toeschouwer mee in de blik van een voyeur en laat het publiek raden wie de dader is. 28 mei.

• Lâchez Tout! is een concert, film, animatie en een theatervoorstelling in één. In deze voorstelling van regisseur Francois Sarhan (FR) volgen we het personage Bobok op zijn tocht, begeleid door de muzikanten van het Red Note Ensemble uit Schotland. Geluidsartiesten zorgen voor live geluidseffecten die zorgen voor een bijzondere publiekservaring. 30 mei.

• In Liebeskrank bundelen vier muzikale omnivoren uit Jazz en Klassiek hun krachten en pakken de handschoen op die Schubert bijna 200 jaar geleden de wereld in smeet. Onder de naam Mechanical Duck geven ze Die schöne Müllerin een daverende face-lift door een genadeloze bewerking. 27 mei.

• Elle est moi und töte mich brengt een ode aan één van de grootste tragédiennes van de twintigste eeuw, Romy Schneider. Naar compositie van Joris Blanchaert weerspiegelt de muziek haar tegenstrijdige karakter met lichtzinnige Franse chansons en oer-Duitse ostinaatbegeleiding. 29 mei.

Speciale gast: David Lang
Componist David Lang, winnaar van de Pulitzer Prize en 'composer of the year' 2013, presenteert tijdens Operadagen Rotterdam twee premières: Het op het verhaal van Tristan en Isolde gebaseerde love fail dat Lang speciaal schreef voor het vermaarde vrouwenkwartet Anonymous4 en death speaks, een indringende muzikale ode aan Schubert waarin de Dood als sprekend personage wordt opgevoerd. love fail, 26 en 27 mei, LantarenVenster. death speaks, 29 en 30 mei de Doelen.

Terug