Nieuws

Hoge bezoekersaantallen en veel (internationale) lof voor tiende editie Operadagen Rotterdam

Operadagen Rotterdam blikt terug op een succesvolle jubileumeditie. Het festival verwelkomde ruim zestienduizend bezoekers. Daarnaast trok de tiende editie een groeiend aantal internationale programmeurs, makers en professionals naar de Maasstad. Het festival ontving vooral veel lof voor de gedurfde programmering waarin het experimenteert met modern muziektheater en nieuwe vormen van opera.

Juweeltje
Operadagen Rotterdam werd 22 mei geopend door Pierre Audi, directeur van De Nationale Opera. In zijn toespraak noemde hij het festival een juweeltje. 'Een festival moet debat en discussie creƫren. Het moet een platform zijn voor mensen die buiten de gebaande paden willen denken. Bijvoorbeeld door niet voor een operahuis te schrijven maar voor op straat of voor een andere bijzondere ruimte.'

In trek
De bijzondere concertlocaties waren ook dit jaar in trek bij het grote publiek. De voorstellingen van The Big Easy onder de Van Brienenoordburg, Semele op locatie in LP2 en het Rooftop Concert waren al snel uitverkocht. Een Lets fietskoor door de Rotterdamse straten en diverse winkeloptredens oogsten veel bekijks. En ook de Operawandeling en de huiskamerconcerten trokken een trouwe schare publiek.

Hoogtepunten
Hoogtepunten van het festival waren onder andere de opening met King Size van de veelgeprezen regisseur Marthaler, de circusopera Daral Shaga die veel lovende recensies ontving en het jongerenprogramma A Different Night at the Opera. Studenten van diverse Rotterdamse kunstvakopleidingen liepen mee met een revolutionair programma van muziek, theater, live art en performance en konden aansluiten bij diverse workshops van optredende artiesten.

10 jaar
De traditionele afsluiter van het festival, Van Smartlap tot Opera op de Koeweide, werd vanwege het slechte weer uitgesteld. Het publiek was van harte welkom voor een feestelijke slotavond in de Rotterdamse Schouwburg, waar onder het genot van het drankje werd geklonken op 10 jaar Operadagen Rotterdam. Van Smartlap tot Opera zal alsnog plaatsvinden op zondag 14 juni, lees hier meer >

Internationaal
Operadagen Rotterdam wordt volgend jaar gehouden van vrijdag 20 tot en met zondag 29 mei. Het festival is dan tevens host van The Music Theatre NOW Competition van het International Theatre Institute. Deze internationale competitie voor alle vormen van professionele opera en muziektheater stimuleert persoonlijke uitwisseling tussen professionals.

Operadagen Rotterdam werd eerder dit jaar genomineerd voor een International Opera Award in de categorie Best Festival en trekt steeds meer belangstelling uit het buitenland. 'Programmeurs door heel Europa komen bij ons inspiratie opdoen', aldus artistiek leider Guy Coolen. "Daar bouwen we in 2016 verder op door'.

Terug