Nieuws

Kaartverkoop Operadagen Rotterdam vandaag van start

De 11e editie van Operadagen Rotterdam, die van 20 tot en met 29 mei plaatsvindt, is voller en nieuwer dan ooit. Het programma met thema 'Nieuwe Wegen' toont meer Nederlandse en wereldpremières dan voorgaande edities. Operadagen Rotterdam presenteert vandaag de volledige programmering – tevens start van de kaartverkoop.

Eerste onderwateropera ooit

Operadagen Rotterdam staat bekend om de grensverleggende voorstellingen en bijzondere locaties. Ook dit seizoen kunnen bezoekers genieten van zeer uiteenlopende opera- en muziektheatervoorstellingen. Zo staat op het Nolet-terrein in Schiedam AquaSonic geprogrammeerd, de eerste onderwateropera ooit. De muzikanten en zangeres treden geheel ondergedompeld op in grote aquaria, terwijl het publiek droog aan de kant geniet van de klanken van dit Deense collectief.

Speel mee met Parsifal

Evenzo bijzonder is de voorstelling Parsifal, de opera van Richard Wagner die regisseur Arlon Luijten in een nieuw jasje steekt in het teken van Rotterdam viert de stad! Parsifal combineert tapdansende ridderkoren, filosofie, popmuziek, transitie-experts en kartonnen kindermusicals. Het slot vindt plaats op het dak van het Groot Handelsgebouw. Bezoekers kunnen het lot van Parsifal zelf ook ervaren door mee te doen met een real life game.

Ga het dak op...

Ook op het dak, maar dan van de Bijenkorf, is de uitvoering van Purcell's The Fairy Queen, een muzikale reis door de humoristische teksten over de liefde van Shakespeare's 'A Midsummer Night's Dream. Deze voorstelling valt samen met de 400e sterfdag van de Engelse dichter en wordt uitgevoerd door de Nieuwe Stemmen van Operadagen Rotterdam, jong en aanstormend zangtalent dat door het festival wordt omarmd en een podium krijgt.

...of daal af naar de Rotterdamse onderwereld

De Nieuwe Stemmen staan daarnaast ook in 40 Rotterdamse huiskamers, waar ze een intiem miniconcert geven. Het publiek is net zo groot als de huiskamer in kwestie toelaat. Andere bijzondere locaties waar de Nieuwe Stemmen optreden zijn de oude gewelven onder het Oostplein. Doorgaans niet toegankelijk voor publiek ontsluit Operadagen Rotterdam voor een keer deze oude kolk om Orfeo letterlijk en figuurlijk te laten neerdalen in de wereld ondergronds.

Nominatie Classical:NEXT Award

Operadagen Rotterdam is divers en laagdrempelig. Een van de redenen waarom de internationale branchevereniging Classical:NEXT het festival als enige Nederlandse culturele instelling op de shortlist zette voor een Innovation Award. De selectiecommissie noemt Operadagen Rotterdam "een publieksvriendelijk festival met grensverleggende voorstellingen, die vaak gekoppeld zijn aan actuele thema's zoals de vluchtelingenproblematiek en gelijkheid."

Maatschappelijke relevantie

Het maatschappelijke karakter van Operadagen Rotterdam is dit jaar terug te vinden bij highlights zoals Toxic Psalms van Carmina Slovenica, een koor dat de menselijke wreedheid aan de kaak stelt, ontstaan vanuit godsdienstige motieven. A Postcard from Aleppo zoomt in op de actuele situatie in Syrië. De acteurs, zangers en musici zijn deels gevluchte Syriërs die in een korte sferische muzikale monoloog het werkelijke verhaal van de inwoners van Aleppo vertellen.

Internationale sterren

Operadagen Rotterdam presenteert ook dit seizoen weer een brede schare internationale festivalsterren. Onder hen zijn dirigent Leonardo García Alarcon (Amore Siciliano), sopranen Claron McFadden, Nicola Wemyss en Nora Fischer (Il Ballo delle Ingrate) en countertenor Dominique Visse (Wonderful Deluxe). Meer informatie over het programma en kaarten zijn vanaf vandaag hier te vinden op. De programmapresentatie vindt vandaag om 17.00 uur plaats bij WORM in Rotterdam.

Terug