Nieuws

Vicepresident Internationaal Strafhof bij The Tyrant

Vanavond is Mr. Cuno Tarfusser, de Italiaanse vicepresident van het Internationaal Strafhof (ICC - International Criminal Court) in Den Haag tijdens Operadagen Rotterdam aanwezig bij de productie The Tyrant. Hij doet dit vanwege zijn affiniteit met het aangrijpend actuele thema van deze productie: een despoot die ondanks alles vasthoudt aan zijn macht, maar die stukje bij beetje meer aan het wankelen wordt gebracht en steeds verder vervreemdt van de werkelijkheid. Slechts aan de hand van geluiden en klanken neemt hij waar wat er in zijn rijk gebeurt. Paranoia en waanzin loeren om de hoek. Eerder dit jaar bezocht Mr. Cuno Tarfusser dictator Charles Taylor in diens cel in Botswana. Charles Taylor wordt vandaag in Den Haag veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf.

Geheimtip van het festival
Artistiek leider Guy Coolen: "Mijn geheimtip van het festival is The Tyrant in de Rotterdamse Schouwburg. Dit nog onbekende stuk, gezongen door een fantastische zanger, is een ware lust voor het oog. Aan het spectaculaire decor komen een zwembad en een draaiend huis te pas. Het stuk speelt in op de actualiteiten; terwijl de tiran in Syrië gewoon verder gaat brengen wij vanavond een ijzersterke aanklacht tegen alle tirannen en laten in een uur tijd zien hoe verkrampt en eenzaam ze zijn. Laten we samen de ondergang van de tiran vieren en daarmee de onderdrukten in Syrië steunen. Wat de ervaring van deze internationale topproductie waard is, laat je zien door na afloop zelf de toegangsprijs te bepalen. Graag tot vanavond!". 

 
foto Franco Tutino  

The Tyrant
Inspiratiebron voor deze indrukwekkende kameropera The Tyrant is Un re in ascolto van de Italiaanse schrijver Italo Calvino. De voorstelling draait om het claustrofobische bestaan van een tiran, die uit angst om zijn macht te verliezen niet meer van zijn troon wijkt en slechts aan de hand van geluiden en klanken waarneemt wat er in zijn rijk gebeurt. Na jaren van controle en uitoefening van zijn macht, begint de despoot tekenen van zwakheid te vertonen en wordt hij overmand door twijfel en angst. Met veel visuele effecten snijdt The Tyrant een zeer actueel onderwerp van de huidige samenleving aan.
Woensdag 30 mei, 20:15 uur, Rotterdamse Schouwburg

© afp. Charles Taylor
 

Terug