Nieuws

Bezoekersrecord Operadagen Rotterdam

De 11e editie van Operadagen Rotterdam is met ruim 23.000 bezoekers drukker bezocht dan vorig jaar. 31 van de 100 voorstellingen waren uitverkocht: eveneens een record voor het festival. Grote publiekstrekkers waren de openingsvoorstelling Toxic Psalms, het stadsspektakel Parsifal en de onderwateropera AquaSonic. Maar ook de kleinschalige producties konden op veel aandacht rekenen. De organisatie is blij met de groeiende populariteit, zowel in Nederland als ver daarbuiten.

Geliefd in eigen stad...
De festivalleiding ziet ieder jaar de betrokkenheid onder Rotterdammers groeien. "Operadagen is heel populair onder Rotterdammers", zegt zakelijk directeur Winfred Voordendag. "Dat bleek dit jaar uit het recordaantal inschrijvingen voor de huiskamerconcerten, maar ook uit het enorme animo onder Rotterdammers om deel te nemen aan community project Parsifal."

...maar ook daarbuiten: "Opera is van iedereen"
De zakelijk leider ziet daarnaast dat elk jaar steeds meer mensen van buiten Rotterdam het festival bezoeken. "Wij willen als festival laagdrempelig en toegankelijk zijn", aldus Voordendag. "Je hoeft geen kennis van zaken te hebben om bij onze voorstellingen ontroerd of verwonderd te worden. Gelukkig zien steeds meer mensen dat, ook van buiten Rotterdam. Wij vinden dat opera voor iedereen moet zijn."

Andere benadering van klassieke muziek
Artistiek directeur Guy Coolen vindt dat de opzet van het festival om zowel maatschappelijk relevant als laagdrempelig te zijn geslaagd is. "Ik zag de afgelopen 10 dagen een gemengd publiek tijdens de voorstellingen. Bezoekers hadden een open houding, lieten zich verrassen door wat er op het podium gebeurde en luisterden aandachtig. Na sommige voorstellingen werd er gejoeld en gejuicht, alsof het een popconcert was. Echt een andere benadering van klassieke muziek."

Nominatie Innovatie Award
Coolen schrijft de groeiende populariteit ook toe aan de volwassenwording van het festival, die deels voortkomt uit zijn eigen artistieke ambitie. "Operadagen Rotterdam staat voor vernieuwing en verruiming van het genre opera en muziektheater. Wij zoeken echt de grenzen op. Niet voor niets hadden onze vakgenoten van Classical:NEXT ons festival dit jaar genomineerd voor een Innovatie Award", aldus Coolen.

Internationale erkenning schept hoge verwachtingen
De artistiek leider verwelkomde afgelopen editie vele honderden buitenlandse bezoekers. "Zij hebben van ons festival gehoord en komen met hoge verwachtingen naar Rotterdam. Wij zijn uiteraard heel blij met die internationale erkenning, maar het brengt ook de spannende verplichting met zich mee om elke editie op artistiek niveau het onderste uit de kan te halen", aldus Coolen, die terugkijkt op een geslaagd festival.

Terug