Nieuws

Operadagen voorstellingen over de grens

De producties van Operadagen Rotterdam worden vaak niet alleen in onze havenstad gespeeld. Over de grenzen is grote belangstelling voor deze opera en muziektheater stukken. Zo ook voor 'Lilith' (2012) en 'Das Lied von der Erde' (2011). In september dit jaar te zien in Antwerpen, Brugge en Brussel!Lilith
Een van de uitverkochte concerten tijdens Operadagen Rotterdam 2012!
Dit wist u vast nog niet. Ooit schiep God de man én de vrouw uit klei, Adam en Lilith. Lilith was gelijk aan Adam, maar die dacht daar anders over. Hij stond erop dat zij letterlijk onder hem stond. Lilith vluchtte uit het Hof der Eden en zelfs nadat Adam drie engelen op haar had afgestuurd om haar terug te brengen, weigerde Lilith dit. Adam vroeg God vervolgens om een wat volgzamere vrouw voor hem te scheppen, en dat werd Eva. Voor sopraan en conceptbedenkster Claron McFadden is Lilith een verhaal over opstandigheid en verraad. Lilith kiest ervoor alleen verder te leven, in plaats van te ontkennen wie zij werkelijk is. Het muziektheaterstuk Lilith is een café-chantant, nachtclub-achtige voorstelling, gemaakt met medewerking van filmregisseur Franz Weisz en acteur Jeroen Willems, die in de filmische laag de rol van Adam speelt. Avant-première in coproductie met het Holland Festival.
foto: Hanneke Kuipers

Zaterdag 1 september: KlaraFestival te Brussel
Zondag 9 september: Concertgebouw te Brugge 

Das Lied von der Erde
Deze muziektheatervoorstelling gold als een van de hoogtepunten van Operadagen Rotterdam 2011 en was destijds uitverkocht. Speciaal voor hen die het gemist hebben of die de betovering willen herbeleven speelt de voorstelling nogmaals. 
In zijn laatste levensjaren componeerde Mahler Das Lied von der Erde over eenzaamheid en de vergankelijkheid van het leven. Het was geen gelukkige tijd. Zijn dochtertje stierf aan difterie, Mahler zelf bleek te lijden aan een hartkwaal en door toenemend antisemitisme verloor hij zijn baan als directeur van de Wiener Staatsoper. De grote orkestbezetting die Mahler in deze liedcyclus hanteert, heeft Reinbert de Leeuw omgewerkt naar een klein kamerorkest. De begeleiding wint zo aan transparantie en de vocale solisten komen daarin prachtig naar voren.

 Zondag 2 september: KlaraFestival te Brussel 
Zaterdag 8 september: deSingel te Antwerpen
Ook weer in Rotterdam! Dinsdag 18 september: De Doelen te Rotterdam 

foto: Hans Hijmering
 

 

Terug