Nieuws

Extra bijdrage voor Opera op locatie

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangt een extra bijdrage bedoeld voor het bijzondere project 'Opera op locatie'. 

Amsterdam, 6 februari 2013. Tijdens het Goed Geld Gala op 5 februari overhandigde de BankGiro Loterij 14.685.961 euro aan het Cultuurfonds. Naast dit bedrag ontving het Cultuurfonds uit de opbrengst van de Extra Trekking 450.000 euro. De extra bijdrage is bedoeld voor het bijzondere project 'Opera op locatie'. Het Cultuurfonds ondersteunt hiermee vier spraakmakende opera's op unieke buitenlocaties. Deze worden gerealiseerd door Nationale Reisopera, Opera Zuid, Opera Spanga en Operadagen Rotterdam.

Opera op locatie
Het Cultuurfonds vreest dat door de genomen bezuinigingen juist de opera zwaar zal worden getroffen. Pas in de loop van 2014 zullen de gevolgen zichtbaar zijn. De Nederlandse Opera is de top van een pyramide. Wil deze topinstelling in de toekomst blijven stralen, dan is een aanwas van goede zangers, bevlogen regisseurs en creatieve vormgevers van eigen bodem noodzakelijk. Ook publieksbelangstelling moet groeien. Aansprekende producties verlagen de drempel en zorgen voor een vergroting van liefhebbers voor opera. Vier landelijke verspreide opera-instellingen zijn voornemens om in de zomer van 2014 een spraakmakende operavoorstelling te presenteren. Voorstellingen op bijzondere locaties die het publiek opzoeken. Niet alleen de kenner van opera zal zich aangesproken voelen door de bijzondere combinatie van locatie, verhaallijn en muziek, maar ook een brede doelgroep die nog niet bekend is met de opera. De keuze voor een buitenlocatie brengt extra kosten me zich mee. Dankzij de financiele impuls van de BankGiro Loterij worden deze voorstellingen gerealiseerd.

Goed Geld Gala
Op 5 februari 2013 overhandigde de BankGiro Loterij 64 miljoen euro aan culturele instellingen in Nederland. Dit geld is bijeengebracht door meer dan 650.000 deelnemers van de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij steunt goede doelen die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed in Nederland en is daarmee de cultuurloterij van Nederland.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuur in Nederland - op grote en kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Het Cultuurfonds is actief als intermediair voor het mecenaat en beheert meer dan 280 CultuurFondsen op Naam voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur of natuur een warm hart toedragen.

(fotografie: Bas Czerwinski)

Terug