Nieuws

Eerste drie voorstellingen Operadagen Rotterdam 2013 bekend

De eerste drie producties van het programma van Operadagen Rotterdam 2013 zijn bekend: Katia Kabanova door Theâtre des Bouffes du Nord, Songs of War door B'Rock en Moby Dick van de Veenfabriek. Kaartverkoop voor deze producties is vandaag gestart. Het festival vindt plaats van zaterdag 25 mei t/m zondag 2 juni en draagt het thema (R)evolutie: Vrijheid.

Operadagen Rotterdam 2013: Vrijheid
Operadagen Rotterdam 2013 staat in het teken van Vrijheid. Vrijheid als basis van een samenleving, bevrijding uit oorlog, bevrijding uit een keurslijf, individuele vrijheid. Tijdens deze editie van Operadagen Rotterdam worden grenzen afgetast, oud repertoire wordt in een nieuw jasje gestoken en ongewone formats worden verkend.

Claudio Monteverdi en Heiner Goebbels
Het festival start het zaalprogramma met Songs of War in het Nieuwe Luxor Theater. Een scenisch concert met solisten Dietrich Henschel en Claron McFadden, muziek van Claudio Monteverdi en Heiner Goebbels, uitgevoerd door barokensemble B'Rock en I Solisti del Vento. Songs of War I Have Seen van Goebbels is een aanklacht tegen de absurditeit van geweld en extremisme. De oorlogsmadrigaal Il Combattimento di Tancredi e Clorinda van Claudio Monteverdi laat de tragiek van oorlog zien. Kruisvaarder Tancredi doodt zonder het te beseffen zijn - als krijger verklede - geliefde Clorinda.
Songs of War, dinsdag 28 mei, Nieuwe Luxor Theater

Katia Kabanova van Leoš Janácek

Operadagen Rotterdam is trots om de Nederlandse première van Katia Kabanova van Theâtre des Bouffes du Nord in het festival te hebben. Deze voorstelling is de eerste van de Europese tournee.
In Janáceks meest populaire opera vecht Katia zich uit de dwangbuis van haar gearrangeerde huwelijk. Nadat ze zwicht voor de avances van een aanbidder pleegt ze zelfmoord om niet als overspelige vrouw door het leven te moeten. Theâtre des Bouffes du Nord ontving voor de productie Katia Kabanova de Grand Prix (meilleur spectacle lyrique de l'année) van het Syndicat de la Critique in de categorie muziek van het seizoen 2011/2012.
Pianoversie Katia Kabanova, woensdag 29 en donderdag 30 mei, Grote Zaal Rotterdamse Schouwburg

Moby Dick, de Veenfabriek
Met Moby Dick zet de Veenfabriek de langjarige samenwerking met Schauspielhaus Bochum voort. Na Candide in 2010 en Drie zusters in 2011 regisseert Paul Koek de derde muziektheatervoorstelling in 2013. In Moby Dick monsteren mannen aan voor de walvisvaart. Maar op open zee onthult kapitein Ahab het werkelijke doel van de reis: de wraak op de legendarische witte potvis Moby Dick, die hem bij een eerdere ontmoeting zijn been afgebeten heeft. Regisseur Paul Koek en schrijver Peter Verhelst zijn gefascineerd door de moed die de bemanning aan de dag legt om jarenlang zonder een enkele haven aan te doen in het volledige niets te verblijven. In samenwerking met de band TRACK en Schauspielhaus Bochum zoomen Paul Koek en Peter Verhelst in op de hoop en het vertrouwen van de mens in deze desolate omgeving, en hoe alles, van hun diepste angst tot aan hun vurigste verlangen, zich concentreert in de mythische, witte walvis Moby Dick.
Moby Dick: 31 mei en 1 juni Grote Zaal Rotterdamse Schouwburg

Kaartverkoop
Kaarten voor deze voorstellingen zijn vanaf vandaag te koop via www.operadagenrotterdam.nl en via de website van de theaters.

Operadagen Rotterdam
Muziek- en theaterfestival Operadagen Rotterdam kenmerkt zich door een eigentijdse visie op repertoirekeuze en samenwerkingen met nieuwe talenten en prestigieuze internationale festivals.

Terug