Nieuws

Opera in de voormalige strafgevangenis aan de Noordsingel

Operadagen Rotterdam brengt van zaterdag 25 mei t/m zondag 2 juni opera en muziektheater in de theaters maar ook op bijzondere plekken in de stad. Zo wordt de voormalige strafgevangenis aan de Noordsingel tijdens het festival voor het eerst opengesteld voor publiek.

Thema van het festival dit jaar is (R) evolutie: Vrijheid. Vrijheid als basis van een samenleving, bevrijding uit oorlog, bevrijding uit een keurslijf, individuele vrijheid. Aansluitend bij dit thema transformeert het festival vanaf zaterdag 25 mei de oude strafgevangenis aan de Noordsingel tot een operahuis. Wie een van de drie voorstellingen bezoekt krijgt een rondleiding door het gebouw en kan vooraf in stijl eten en drinken van gevangenisdienbladen en uit tinnen bekers verzorgd door traiteur Westerkaatje.

Eigentijdse bewerking van lofzang op de liefde
Het Hooglied, de bijbeltekst die vaak wordt gebruikt bij huwelijken, vormde het uitgangspunt voor de productie Song of Songs van IN VITRO. De kern van dit gezelschap bestaat uit regisseur en kostuumontwerper Daphne Kitschen en Jan Dekeyser (architect en lichtontwerper) die beiden lange tijd werkzaam waren bij Troubleyn/Jan Fabre. In de voorstellingen die ze maken is het visuele aspect belangrijk, bovendien mogen deze altijd rekenen op lovende kritieken danwel enige opschudding. De muziek wordt verzorgd door het Berlijnse ensemble ARCHAICA, bestaande uit enkel mannelijke stemmen en gespecialiseerd in het uitvoeren van composities uit de Middeleeuwen.
za 25, zo 26, do 30, vr 31 mei en za 1 juni

Moderne bewerking van Beethovens gevangenisopera
Wat (on)vrijheid betekent, is heel persoonlijk. Maar hoe (on)vrijheid voelt is universeel. Rond dit thema maakte het Kameroperahuis speciaal voor het festival een zeer eigentijdse bewerking van Beethovens enige opera Fidelio. Hierin redt Leonore vermomd als gevangenbewaarder genaamd "Fidelio" haar echtgenoot Florestan van de dood in een politieke gevangenis. Componist Falk Hübner bewerkte Beethovens opera en koos voor het perspectief van Leonore. Het publiek trekt voorbij gesloten deuren, via ommuurde luchtruimten en benauwde cellen door de gevangenis en beleeft vier visies op vrijheid en onvrijheid anno 2013.
vr 31 mei, za 1 en zo 2 juni

Wandeling door de operageschiedenis in het Oude Noorden
In een wandeling langs drie verrassende locaties in het Oude Noorden maakt het publiek een reis door de operageschiedenis. Via de Renaissance componisten Monteverdi en Gesualdo naar Turandot van Puccini om te eindigen bij drie korte hedendaagse opera's onder de noemer Subtext. Het begin-en eindpunt van de route is de voormalige strafgevangenis.
zo 26 mei

Noordsingel
Sinds 1872 deed de Noordsingel op nr. 115 dienst als strafgevangenis en was daarmee een van de oudste van Nederland. Het markante complex ontworpen door Allard C. Pierson, lag vroeger middenin een weidelandschap, maar is in de loop der tijd omringd door de stad. Markant is de stervorm van het gebouw: vanaf het centrale punt zijn alle vleugels en de drie ringen te overzien. Op 25 oktober 2012 is de locatie buiten gebruik gesteld en kwam er een eind aan de geschiedenis van het gebouw als Huis van bewaring. Vanaf 2014 wordt het complex herontwikkeld tot groen woon- en leefgebied onder de naam 'Tuin van Noord'.

Noordsingelcomplex │Waar kan je in Rotterdam wonen en werken met zoveel historie?
Van gevangenis naar aangenaam leven, wonen, werken. Ontwikkelcombinatie 'Tuin van Noord', een samenwerking tussen HD│Advies, Ontwikkeling en Realisatie en BAM Woningbouw Rotterdam, is druk bezig met de voorbereiding van de plannen rondom de penitentiaire inrichting Noordsingel. Het doel: de gesloten en sobere omgeving, waar je niet vrijwillig verblijft, te transformeren naar een open, groene en uitnodigende 'Tuin van Noord'. In deze 'Tuin van Noord' krijgt het overgrote deel van de bestaande gebouwen een nieuwe bestemming. Een greep uit de plandelen: wonen in de cellenvleugels, do-it-your-self-woningen in de Hofpoort, een vernieuwend zorgconcept i.s.m. huisartsen en een ziekenhuis plus kantoorruimten in het monumentale Gerechtsgebouw en een horecaconcept in het Notarieel Archief. Creatieve ondernemers worden uitgedaagd om hun haalbare concept hiervoor aan te dragen. Ook is er plek voor studentenhuisvesting, waarbij er nog wordt gezocht naar particuliere beleggers. Daarnaast komt er rondom de oude cellenvleugels een grote, openbare stadstuin.

Tijdelijk platform voor culturele evenementen
Komend jaar zullen er diverse culturele evenementen plaatsvinden om omwonenden en geïnteresseerden de kans te geven het historische complex te bezoeken en culturele organisaties een platform te bieden voor hun activiteiten. Zo vinden eind mei de Operadagen Rotterdam er plaats en in september de Open Monumentendag. Meer informatie over de 'Tuin van Noord' en de evenementenagenda is te vinden op www.tuinvannoord.nl (nieuwe versie van de website in mei online) en www.facebook.com/tuinvannoord.rotterdam. Ook kan je je op de website inschrijven voor de e-nieuwsbrief.

Terug