Nieuws

Artistiek directeur Guy Coolen tipt Katia Kabanova

Wij vroegen Guy Coolen, artistiek directeur van Operadagen Rotterdam naar zijn tips voor komend festival. Hier zijn tips in drie categorieën: klassiek, hedendaags & klassiek en avontuurlijk."Operadagen Rotterdam: Klassieke opera in bewerking, herontdekken van klassiekers, stof tot nadenken en pure emotie" Katia Kabanova, Songs of War, Moby Dick en The New Forest - de komst van Xia toegelicht.

TIP 1: KLASSIEK
Katia Kabanova
"Operadagen Rotterdam is bewust een festival dat nieuwe opera brengt of klassieke opera in bewerking. We werken veel met klassiek materiaal en in die zin is Katia Kabanova zeker een klassieker. Deze mooie versie zal u zeker kunnen bekoren." Dit psychologische drama gaat over de jonge Katia, die wordt verscheurd door haar liefde voor twee mannen. Een opera vol liefde, schitterende melodieën, broeierige scènes en veel tragedie.

TIP 2: MIX KLASSIEK EN HEDENDAAGS
Songs of War
"Twee dingen vind ik boeiend aan Songs of War: De absurditeit van de oorlog en dat van het religieus fanatisme. Het gevoel dat het zo absurd is wat we elkaar aandoen wordt door de emotionaliteit van de muziek nog sterker. Het is een kijk van de vrouw op die absurde oorlogssituatie. Bij Monteverdi gaat het om een vrouw verkleed als man (Claron McFadden). Bij Goebbels gaat het om de stem van de vrouw, geïnspireerd door teksten van feministe Gertrude Stein. De bezetting bestaat uit een orkest van vooral vrouwen met een vrouwelijke dirigent. Deze vrouwen uit het orkest zijn ook de solisten, zij scanderen en zingen. Het is een terugkerend verhaal in de geschiedenis maar nog even actueel, denk ook aan de jongeren die momenteel voor Syrië worden geronseld. Kortom: Songs of War zet aan tot nadenken"

TIP 3: AVONTUURLIJK
Moby Dick
"Waarom Moby Dick? Omdat Veenfabriek één van de interessantste muziektheatergroepen in Europa is. Bewijs maar weer: de succesvolle première in Bochum. Veenfabriek is een van onze trouwe en vaste partners, volgend jaar brengen zij King Arthur. Veenfabriek zorgt er voor met klassiek materiaal toch een heel hedendaagse voorstelling te maken met muziek van nu dat een breed publiek kan aanspreken. Het is een voorstelling met topacteurs en een verhaal dat we misschien wel kennen maar waarvan we eigenlijk niet precies weten waar het over gaat. Zo herontdek je de klassiekers en daar staat Operadagen Rotterdam voor."

The New Forest - De komst van Xia
"We bezochten ze zojuist in hun nieuwe wereld, wat een bijzondere locatie heeft Wunderbaum bovenop de Hofbogen.Wunderbaum trekt de stad in en geeft een nieuwe kijk op de stad met alle rauwheid en lelijkheid dat het bezit. De komst van Xia: revolutie, evolutie, renaissance wie zal het zeggen? Een Chinees kind als leider kiezen, keuzes uit idealen en rolmodellen, een hoop op iets anders. Het thema van Wunderbaum sluit hiermee naadloos aan bij ons thema: (r)evolutie-vrijheid. Het is als de blijde intrede van de nieuwe koning. Wunderbaum schuwt grootse effecten niet: vlaggen, wimpels, een spectaculaire processie met 40 figuranten. Ze houden ons een spiegel voor van onze maatschappij. Niet voor niets is Wunderbaum één van onze verdiepingspartners."

Terug