Nieuws

Componist Heiner Goebbels te gast tijdens Operadagen Rotterdam

Operadagen Rotterdam verwelkomt componist en regisseur Heiner Goebbels als speciale gast op het festival.

Op dinsdag 28 mei gaat de productie Songs of war in première in het nieuwe Luxor Theater. Solisten Claron McFadden, Dietrich Henschel en Reinoud van Mechelen worden in dit scenisch concert begeleid door barokorkest B'Rock en blazersensemble I Solisti del Vento. Songs of war geeft met twee bijzondere partituren een reflectie over oorlog.

In Claudio Monteverdi's oorlogsmadrigaal Il combattimento di Tancredi e Clorinda doodt kruisvaarder Tancredi zonder het te beseffen zijn als krijger verklede geliefde Clorinda. Dietrich Henschel debuteert in de rol van Tancredi. Claron McFadden vertolkt de rol van Clorinda en B'Rock voert de madrigaal uit.

Als tweede stuk volgt Songs of Wars I've Seen dat Heiner Goebbels schreef als een muzikale aanklacht tegen oorlog. Daarbij liet hij zich inspireren door het welbekende boek 'Wars I Have Seen' van de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein, haar memoires over het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Goebbels werk is gecomponeerd voor zowel historische als moderne instrumenten en wordt uitgevoerd door B'Rock en I Solististi Del Vento. Bovendien plaatst Goebbels extracten van Matthew Locke's partituur uit 1674 van The Tempest, waarbij vrouwelijke musici teksten scanderen.

Radioreporter Jef Lambrecht, levende getuige van vele oorlogen, is betrokken als dramaturg bij Songs of war. Ook worden beelden die cameraman Daniel Demoustier de voorbije jaren maakte in onder meer Syrië, Afghanistan en Irak in de voorstelling verwerkt. Songs of war is een productie van Muziektheater Transparant en B'Rock in coproductie met Operadagen Rotterdam, I Solisti del Vento, Festival Herrenhausen Hannover, nieuwe Luxor Theater en Muziekcentrum de Bijloke. Voorafgaand aan de voorstelling is er om 19.30 uur een gesprek met Heiner Goebbels over zijn werk en zijn visie op de toekomst van muziektheater.

Heiner Goebbels
Heiner Goebbels (1952) is een Duitse componist en regisseur. Van 1971-1978 studeerde hij sociologie en muziek in Frankfurt. In 1976 was hij een van de oprichters van het Sogenanntes Linksradikales Blasorchester. Hij maakte experimentele (pop)muziek met het duo Goebbels/Harth (1975-1988) en het artrock trio Cassiber (1982-1992) en componeerde voor film en theater. Vanaf de jaren 80 creëerde hij een aantal bekroonde hoorspelen, de meeste op teksten van Heiner Müller, en ontwikkelde het genre van 'geënsceneerde concerten'. Goebbels' werk is uitgevoerd door o.a. het Asko Ensemble, London Sinfonietta, de Junge Deutsche Philharmonie en de Berliner Philharmoniker. Hij maakte verschillende geluidsinstallaties, onder meer voor het Centre Georges Pompidou in Parijs. Goebbels kreeg verschillende eredoctoraten toegekend en ontving vele internationale prijzen, waaronder de Prix Italia en de European Theatre Prize. Goebbels was componist in residence bij het Luzern Festival (2003) en bij de Bochumer Symphonikern (2003-2004), en hij is lid van de Akademie der Künste in Berlijn.

Goebbels leidt het theaterinstituut van de Justus Liebig Universiteit in Giessen, is sinds 2006 directeur van de Hessische Theateracademie en is intendant van de Ruhrtriennale 2012-2014.

De Duitse componist en theatermaker noemt zichzelf schepper van kunst die nergens bij hoort: voor de jazz heeft zijn muziek te weinig swing, voor hedendaagse muziek zit er te veel pop en theater in, in de theaterwereld verwijten ze hem dat er te veel muziek in zit terwijl er voor opera niet genoeg in gezongen wordt. Goebbels is een buitenbeentje en daar voelt hij zich prima bij.

"A one of a kind", aldus Sir Simon Rattle, dirigent van de Berliner Filharmoniker en een van Goebbels grootste fans in eigen land. Goebbels is een theaterman, een vrijdenker, een verleider, als componist en uitvoerder een perfectionistisch vakman.

Terug