Nieuws

Operadagen Rotterdam reikt prijs uit aan veel belovend nieuw muziektheater

Zaterdag 25 mei heeft Operadagen Rotterdam de prijs voor beste muziektheaterproductie uitgereikt aan Elizabeth Dunn voor de voorstelling Flyway tijdens de internationale competitie voor nieuwe opera en muziektheater, Music Theatre Now.

Deze internationale muziektheaterwedstrijd wordt elke drie jaar gehouden. Dit jaar werd Music Theatre Now georganiseerd in Jönköping in Zweden. Opera- en muziektheaterproducties van na 2008 konden ingestuurd worden. Voor deze editie waren 400 aanmeldingen vanuit heel de wereld, waarvan er zeventien werden geselecteerd. De winnende projecten presenteerden zich afgelopen week aan internationale programmeurs en festivaldirecteuren, ook Operadagen Rotterdam was daarbij aanwezig. Een aantal van deze productie werden bovendien uitgenodigd voor een internationaal festival.

Flyway
Operadagen Rotterdam koos voor Flyway van de Australische Elizabeth Dunn. De routes die vogels vliegen vormt de inspiratie voor dit project. Uitgerust met koptelefoons en verrekijkers maakt het publiek een tocht door de stad naar open water. Ondergedompeld in een soundscape voert de route langs plekken waar vogels samen komen. De filmbeelden op schermen en gebouwen onderweg geven nog een extra dimensie aan dit theaterproject. De voorstelling werd eerder in Melbourne opgevoerd en was daar een succes. Flyway is volgend jaar tijdens de Operadagen Rotterdam te zien en past perfect binnen het festivalthema van 2014: 'Broederschap'.

Naast Operadagen Rotterdam selecteerden ook o.a. the "Shanghai International Contemporary Theatre Festival" (ACT Festival) en the Experimental Center of the Teatro Argentina de la Plata (TACEC) producties uit de selectie van Music Theatre Now.

International Theatre Institute en Music Theatre Now 2016
Music Theatere Now wordt georganiseerd door het comité muziektheater van the International Theatre Institute (ITI) dat gevestigd is in Berlijn. Nico Schaafsma, secretaris muziek bij het Fonds Podiumkunsten vertegenwoordigt Nederland en is voorzitter van het bestuur van het instituut. Guy Coolen artistiek directeur van Operadagen Rotterdam en algemeen directeur van Muziektheater Transparant is lid van het bestuur. In 2016 is Operadagen Rotterdam gastheer van Music Theatre Now. Op deze manier wil het festival een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jong talent en het bieden van internationale loopbaanperspectief.

Operadagen Rotterdam 2013
Gisteren is Operadagen Rotterdam 2013 van start gegaan. Tot en met zondag 2 juni presenteert het festival verrassende bewerkingen van bekende grote titels, bijzondere voorstellingen op spannende locaties en werk van jong operatalent. Kijk voor het volledige programma op

Terug