Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Opera en literatuur

Opera is bij uitstek een podiumkunstengenre met een grote, verhalende kracht. Veel voorstellingen brengen klassieke verhalen, zoals de mythe van Orpheus, in het hier en nu. Ook zijn veel voorstellingen gebaseerd op het leven en werk van beroemde auteurs.

ORLANDO (za 18 en zo 19 mei, TR Schouwburg) is een hybride opera geïnspireerd op de gelijknamige klassieke roman van Virigina Woolf. Tijdens de voorstelling kom je zeven Orlando’s tegen, androgyne personages die zijn gefilmd op zeven verschillende plekken op de wereld.

Sylvia (wo 22 mei, TR Schouwburg) is een originele pop-opera geïnspireerd op de dagboeken van dichteres Sylvia Plath (1932-1963), boegbeeld van het feminisme. Plath worstelde haar leven lang met haar wens om aan de American Dream te voldoen en een perfecte moeder en partner te zijn.

In the Penal Colony (vr 24 mei, TR Schouwburg) is een kameropera van de revolutionaire componist Philip Glass gebaseerd op de gelijknamige roman van Franz Kafka. In de vertelling verbeeldt Kafka op onnavolgbare wijze hoe een totalitair systeem verstrikt raakt in zijn eigen absurde logica. Hij gebruikt daarvoor de metafoor van een executie-apparaat dat de straf van de veroordeelde in zijn huid kerft voor die sterft.

In Odysseus’ Women + Anaïs Nin (vr 24 mei, TR Schouwburg) brengt regisseur Jorinde Keesmaat twee composities van Louis Andriessen samen. In het tweeluik staat Homerus’ Odyssee centraal, samen met de spraakmakende dagboeken van de Frans-Amerikaanse auteur Anaïs Nin.

Mancha Mancha! (vr 24 mei, de Doelen) is een komische klucht van componist Patrick van Deurzen. Het libretto van de Nederlandse auteur Ernest van der Kwast is gebaseerd op Cervantes’ bekende boek over de vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha en zijn schildknaap Sancho Panza.

Het Bezoek (zo 19 mei, Oude Luxor Theater) is een indringende en tegelijkertijd doldwaze komedie, geïnspireerd op Der Besuch der alten Dame uit 1956 van de Zwitserse schrijver Friedrich Dürrematt (1921-1990). Met het toneelstuk schetste hij, in navolging van Bertolt Brecht, een kritisch beeld van de naoorlogse samenleving.

Terug naar overzicht