Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

Opera springlevender dan ooit en van iedereen tijdens drukbezochte veertiende editie van Operadagen Rotterdam

NRC: ‘Voor het veertiende jaar op rij test het festival het genre ‘opera’ op zijn maximale rekbaarheid.’

Divers, actueel en van de stad. Dat was Operadagen Rotterdam 2019. Tien dagen lang presenteerden we nieuwe vormen van opera, van en voor iedereen. Operadagen Rotterdam 2019 bewees dat opera springlevend is en verbond Rotterdammers, publiek en artiesten uit heel Nederland en ver daarbuiten. Zoals NRC het verwoordde: ‘Voor het veertiende jaar op rij test het festival het genre ‘opera’ op zijn maximale rekbaarheid.’ Bekijk hieronder een uitgebreid foto- en videoverslag.

Operadagen Rotterdam 2020: prisoner of the state

Van 22 t/m 30 mei 2020 is de vijftiende editie van Operadagen Rotterdam. Vol trots presenteren we 30 mei prisoner of the state: het meest ambitieuze muziektheaterproject in de geschiedenis van de Doelen i.s.m. Operadagen Rotterdam. Een mijlpaal voor ons én voor David Lang. De beroemde New Yorkse componist heeft meer dan 10 jaar aan deze productie gewerkt. prisoner of the state wordt uitgevoerd door een ware topcast, waaronder Claron McFadden, die afgelopen dinsdag tijdens ons GALA! een speciale oeuvreprijs kreeg uitgereikt.

Usher, A midsummer night's dream

Binnenkort start ook de verkoop van twee voorstellingen die tijdens Operadagen Rotterdam 2020 in Theater Rotterdam Schouwburg spelen: Usher (27 mei), een door Annelies Van Parys, Gaea Schoeters en Philippe Quesne voltooide horroropera van Claude Debussy, en A midsummer night’s dream (27 mei), de magische opera van Benjamin Britten in een een regie van Ola Mafaalanu.

Orfeo & Majnun

Met het stadsfeest Orfeo & Majnun brachten we opera naar de stad toe. Honderden culturele Rotterdammers uit alle wijken vertelden tijdens een feestelijke stadsparade hun verhaal over liefde, verlies en verlangen in muziek, woord en dans. Van beatboxers en spoken word-artiesten, via Turkse volksdans en Chinese acrobatiek tot flamenco en opera: het kwam allemaal voorbij op zo’n tien locaties in het centrum van Rotterdam.

Vaarwel Dijkzigt

Met Vaarwel Dijkzigt brachten we de vele verhalen die besloten liggen tussen de muren van het voormalige Dijkzigt ziekenhuis tot leven. We vroegen Rotterdammers die er werkten en verbleven naar persoonlijke verhalen en herinneringen, en verwerkten die in een muziektheatraal parcours door het gebouw. Het resultaat was aangrijpend, ontroerend, persoonlijk en indringend. Alle voorstellingen waren compleet uitverkocht. Kon je er niet bij zijn of wil je de wandeling graag nog eens beleven? Zie de foto’s op onze website.

Götterdämmerung // Het Vernietigingsfeest

Regisseur Arlon Luijten maakte de voorstelling Götterdämmerung // Het Vernietigingsfeest in een oude vrijmetselaarstempel. De voorstelling is het derde deel van de vierjarige stadsopera Ring of Resilience waarin hij samen met wetenschappers, kunstenaars, bedrijven en Rotterdammers uit alle wijken een stadsark bouwt die de toekomst moet kunnen weerstaan. De tewaterlating van de ark is tijdens een spectaculair slotspektakel in de Rijnhaven tijdens Operadagen Rotterdam 2020.

Pers

Operadagen Rotterdam 2019 haalde veelvuldig de nationale en internationale pers:

  • Financial Times: ‘Rotterdam’s Opera Days festival brings opera to the people.’
  • NRC Handelsblad: ‘De klassieke opera zou zomaar een heel nieuw publiek voor de poorten kunnen hebben staan. (…) Geen hapklare opera’s, wel een nieuw publiek.’
  • Telegraaf Vrij Magazine: ‘Een muzikaal parcours door het ziekenhuis en hiphoppers die dansen op Monteverdi… ook dat is Operadagen Rotterdam!’
  • Scenes Theatermagazine: ‘Hoewel in Amsterdam jaarlijks het Opera Forward Festival plaatsvindt en muziektheater ook een prominente plek heeft in het Holland Festival, zag ik de laatste jaren de meest verrassende voorstellingen tijdens de Operadagen Rotterdam.’
  • Place de l’Opera over Reading Salomé: ‘Een openingsvoorstelling zoals je die van de Operadagen Rotterdam mag verwachten: opera, maar wel anders.’

Tot #ODR20

Van 22 t/m 31 mei is de vijftiende editie van Operadagen Rotterdam. Als eerste op de hoogte? Zet jezelf dan alvast op aanwezig op Facebook. Heb je foto’s of video’s gemaakt van afgelopen festivaleditie? Deel ze met de #ODR19, of mail ze naar info@operadagenrotterdam.nl; de leukste plaatsen we op Facebook. Bedankt voor je komst en tot ziens tijdens Operadagen Rotterdam 2020!

Terug naar overzicht