Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

Welkom bij Orfeo & Majnun!

Hét stadsfeest van Operadagen Rotterdam 2019. Vier het mee!

Zaterdag 18 mei | 14.00 – 17.30 uur | Omgeving Stationsplein, Kruisplein, Schouwburgplein

– Stadsfeest op verschillende locaties: 14.00-17.00 uur
– Workshops mythische dierenmaskers maken, Schouwburgplein: 13.00-17.00 uur
– Slotshow, Schouwburgplein: 17.00-17.30 uur

Gratis toegankelijk

Bollywood dans, Flamenco, Turkse volksdans, spoken word, Chinese drakendans, Arabische dichtkunst, hiphop, beatboxing en natuurlijk… opera! Dit en meer komt allemaal voorbij tijdens Orfeo & Majnun: hét stadsfeest van Operadagen Rotterdam. Een ode aan de liefde voor en door stadsgenoten!

Maak je op voor een uniek stadsfeest. Honderden Rotterdammers brengen vandaag, 18 mei, hun verhaal over liefde, verlies en verlangen tot leven. Twee oeroude liefdesverhalen, de Griekse tragedie over de geliefden Orpheus en Eurydice en het Arabische liefdesverhaal van Layla en Majnun, vormen de basis voor een feestelijke muziektheaterroute langs tien verschillende locaties op en rond het Stationsplein, het Kruisplein en het Schouwburgplein.

Plan je eigen route
Plan je eigen route en laat je tussen 14.00 en 17.00 uur verrassen, verleiden en vertellen over de liefde! Meedoen kan ook: Schuif op het Schouwburgplein aan bij de workshops. Maak je eigen mythische dierencreatie en loop mee! Help Henna-artiesten Anima (Niembooda Henna Arts) en Jacqueline (Henna by Jacqueline) bij het maken van een vijf bij vijf meter groot hennakunstwerk: Guardian Angel en zing uit volle borst mee tijdens de grote finale op het Schouwburgplein (17.00-17.30 uur).

Alle optredens zijn meerdere keren per dag te zien en gratis, in willekeurige volgorde, te bezoeken. Op de route kom je verschillende verhalenvertellers en spoken word-artiesten tegen. Zij nemen je al ritmisch, rijmend, dichtend en freestylend mee langs alle verhaallijnen en scenes en weten deze als geen ander te verbinden in een reeks van optredens op de festivallocaties en langs de muziektheaterroute.

Stempelkaart
Verzamel op alle locaties een stempel op deze flyer. Lever je volle stempelkaart na afloop van het evenement (vanaf 17.30 uur) in bij de Doelen Studio en ontvang een leuk presentje! (Let op: OP = OP).

LOCATIES

A. Stationsplein – vier de liefde!

Bollywood dansers en Turkse volksdansers zorgen voor kleurrijke taferelen op het Stationsplein! Hier wordt de liefde gevierd met een feestelijke scène, geïnspireerd op de bruiloft van Orpheus en Eurydice. Woordkunstenaar Patrick “Petje” Ribeiro en operazangeres Isabelle Osenau nemen je mee op een reis vol romantiek!
Met: Desi Steps en Kleurrijke Dans

B. Kruisplein – parade vol passie!

Feest mee met brassbands en bewonder de Chinese drakendans. Hiphoppers en trickers, uitgedost als dieren, zorgen voor een exotische beleving van liefde en passie. Ook kun je hier je naam in Arabische letters laten tekenen door kalligraaf Tawab Safi. Het kunstwerk krijg je als souvenir mee naar huis.
Met: Shinji Entertainment, Jungle Boogie – Stichting Connecting the Culture, SKVR Brassbandschool en Spoken Word by Barguijs, Tawab Safi

C. Bouwcentrum / Greenchoice – liefde en verloren liefde

In het Bouwcentrum, een verborgen parel uit de wederopbouw, gelegen achter het kruisplein zie je de speciale voorstelling van Opbouwdag ‘Opgegroeid in Rotterdam’over een grootvader, een kleinzoon en de stad Rotterdam.
Zangers van JaJa-Opera nemen je mee van hoop naar wanhoop. De jonge groep operazangers zingen vol passie stukken I Lombardi van Guiseppe Verdi, waarin onmogelijke liefde, jaloezie, gekmakend verlangen en verlies centraal staan.
Met: Platform Wederopbouw Rotterdam, Stichting Aan den Slag! en JaJa-Opera

D. Restaurant Ayla – een veilige thuishaven

Strijk neer bij Restaurant Ayla aan de Kruiskade en luister onder het genot van een kopje Arabische koffie met kardemom specerijen naar de indringende verhalen van nieuwe Rotterdammers, afkomstig uit Syrië, met livemuziek en theater.
Met zang, dichtkunst, muziek. Stichting Nieuw Thuis Rotterdam – Open Studio Islemunda

Achter Ayla, op het pleintje aan de Diergaardesingel staat het delen van verhalen centraal. Kom luisteren naar woordkunstenaar L-Deep en daag hem uit!Geef hem woorden om mee te werken. Hij maakt er ter plekke een gedicht van en draagt deze persoonlijk aan je voor.

E. Space 101 – proef de nostalgie

Fenmei neemt je mee terug in de tijd. Ze vertelt het persoonlijke verhaal over haar oma, waar ze opgroeide in China, terwijl ze dumplings vouwt. Precies zoals haar oma ze vroeger maakte… Proef de nostalgie en het verlangen aan de Diergaardesingel 101.
Met: Fenmei en Space101 – Studio Zi

F. Parking Kruisplein – afdaling naar de onderwereld

Daal af naar -2 voor de beroemde scène waarin Orpheus zijn verloren liefde Eurydice wilt terughalen uit de onderwereld en daarbij niet mag omkijken. Ontdek de onderwereld met betoverende Chinese harpmuziek (Guzheng), moderne dans, krumping, een operazanger, soundscapes en beatboxers. Maak je op voor duistere sferen en intense klanken die onder de huid kruipen!
Met: Woordkunstenaar Mariana Hirschfeld, operazanger Hidde Stobbe, Chinese harpiste Marleen, Krump danser Virgil Zaalman, beatboxers Alex en Timmeh en SKVR Dansmakers

G. Codarts – jong talent laat van zich horen

De jongelingen Layla en Majnun ontmoeten elkaar op school en worden verliefd! Levi van Dalen (trompet), Mart van der Stelt (gitaar) en Amélie Groenhuijzen (zang) presenteren in de entree van Codarts aan het Kruisplein een door hen zelf gemaakte performance rondom het thema liefde. Need somebody to love?
Met: jong talent van de Havo/vwo voor Muziek en Dans (HMD), Codarts Rotterdam

H. De Doelen / De Doelen Studio – heel veel passie en humor!

In de foyer van de Doelen wisselen sensuele flamenco, vrolijke tango en moderne dans elkaar af. 26 dansers van Dance for Health beelden het thema verlies uit in diverse ‘pas de deux’. In de Doelen Studio zingen baasjes hun trouwe viervoeters uit volle borst toe tijdens de hondenkaraoke van Dogparade 010.
Met: Dogparade 010, Celebrity hostess Marja van Katendrecht, operazangeres Elina Charalambous, woordkunstenaar Chery, Flamenco Festival Rotterdam – Stichting Pacific Enterprise, Dance for health

I. Schouwburgplein – kloppend hart van de liefde!

Strijk neer op het Schouwburgplein en dompel je onder in de liefde met de hele middag afwisselende optredens van Rotterdams talent! Tomas de Paauw van Spraakuhloos is de host en laat je kennismaken met verschillende rappers, koren, dichters en muzikanten. Henna-artiesten Anima (Niembooda Henna Arts) en Jacqueline (Henna by Jacqueline) maken hier live met behulp van het publiek een groot hennakunstwerk Guardian Angel. Help je mee?

Dierenworkshops Schouwburgplein
Zowel Orpheus als Majnun hebben een magische band met dieren; op hun betoverende muziek en prachtig gezang komen mensen en dieren van heinde en verre af. Je ziet deze (witte) dieren overal terug op de muziektheaterroute. Ook meelopen? Kom vanaf 13.00 uur naar de dierenworkshops op het Schouwburgplein, maak je eigen creatie en sluit ter plaatse aan.

J. Theater Rotterdam, Schouwburg – Liefdesparodieën en... Voetjes van de vloer!

Beleef een tien minuten durende liefdesparodie op het klassieke verhaal in de foyer van de Schouwburg, opgevoerd door een stel kwieke gepensioneerden van muziektheatergroep Oudfit. Kom kijken naar Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten met ontroerende verhalen over het verlies van liefde. Aansluitend gaan de voetjes van de vloer met livemuziek van Transkoor 010 samen en Café Fatal Danssalon!
Met: Woordkunstenaar Prinses Azula, operazangeres Wies de Greef, Transkoor 010, Oudfit – Open Studio Islemunda en Rotterdams Wijktheater, Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten en Café Fatal Danssalon

Grande finale op Schouwburgplein... Zing mee!

Alle artiesten en performers komen om 17.00 uur op het Schouwburgplein bijeen en zingen samen met een grote groep kinderen vierstemmig het klassieke stuk L’Orfeovan Monteverdi en het Rotterdamse stadslied: Dit is de stad. Sluit aan en doe mee met de grande finale onder begeleiding van ZangExpress!
Met: Zangexpress, Marleen Au (Chinese harp), Virgil Zaalman (krump), Timmeh en Alex (beatbox), M. (spoken word), Karima el Filali, Jungle Boogie, Orfeo nel Metro o.l.v. Hernan Schvartzman, Brassbandschool SKVR

OOK LEUK!

Optredens in de metro
Dit weekend verrassen aanstormende talenten uit Milaan je met korte optredens uit de beroemde opera L’Orfeo in de Rotterdamsemetro! Weet jij ze te spotten?

Hennakunst
Op verschillende locaties is hennakunst van Henna-artiesten Anima en Jacqueline verstopt. Weet jij hun kunstwerkjes spotten? Neem je gevonden ‘piece-of-art’ mee naar het Schouwburgplein en krijg een hennaversiering van een van de artiesten cadeau.

Paradijskerkconcert
Neem zaterdag 18 mei ook een kijkje bij het populaire Paradijskerkconcert aan de Nieuwe Binnenweg waar liefdesthema’s uit Oost en West samenkomen. Aanstormende talenten uit Milaan en Iraanse artiesten van de Beyn Theater Group brengen een programma waarin hoogtepunten uit de beroemde opera L’Orfeo van Monteverdi afgewisseld worden met het Perzische liefdesverhaal Leili o Majnun.

OPEN ROTTERDAM

Meer zien van Orfeo & Majnun? Bekijk de vijfdelige making of op OPEN Rotterdam, voor jouw Rotterdamste nieuws, en volg het stadsfeest LIVE via de social media kanalen van deze lokale omroep. Ziggo 36 & KPN / XS4ALL / Telfort 1349 / www.openrotterdam.nl

OPERADAGEN ROTTERDAM 2019

Maak je dag compleet met een aansluitend bezoek aan Operadagen Rotterdam! Betreed zelf het podium van Theater Rotterdam Schouwburg tijdens de internationale opera-installatie Unknown, I Live With You, met dichtkunst van drie Afghaanse vrouwen, of breng een bezoek aan de ervaringsopera ORLANDO. Luister in de kleine zaal naar Lullaby Movement: A Song Cycle met prachtige slaapliedjes uit de hele wereld, verzameld in vluchtelingenkampen, of bezoek de prijswinnende Iraanse voorstelling Promethe/Plague over (mede)menselijkheid. Tips & tickets: www.operadagenrotterdam.nl.

DE VERHALEN

Orpheus & Eurydice

Door het hele land werd de fantastische zanger Orpheus geprezen. Hij zingt zo mooi dat zelfs de dieren naar hem komen luisteren. Dan wordt zijn geliefde Eurydice op hun huwelijksdag gebeten door een slang en sterft. Door verdriet verscheurd gaat Orpheus haar achterna. Zo dringt hij door tot de onderwereld. Zingend weet hij de goden te vermurwen om zijn bruid terug te krijgen. Zij stellen één voorwaarde: Orpheus mag niet naar zijn geliefde omkijken voor ze het zonlicht bereiken. Hij kijkt toch om en verliest zijn geliefde Eurydice.

Majnun & Layla

Majnun ontmoet Layla op school. De twee worden smoorverliefd maar mogen van hun families niet bij elkaar zijn. Layla wordt aan iemand anders uitgehuwelijkt. Het hart van Majnun breekt. Hij vlucht de wildernis in. Daar blijft hij rondzwerven, terwijl hij gedichten zingt over Layla’s schoonheid en zijn liefde. Na de dood van haar echtgenoot treurt Layla openlijk over haar liefde voor Majnun, en sterft kort daarna. Majnun bezoekt, gek van verdriet, geregeld haar graf. Omringd door de wilde dieren sterft hij bij haar grafsteen. Eindelijk zien de families van Layla en Majnun hun fout in; Majnun wordt naast zijn geliefde begraven.

Orfeo & Majnun is onderdeel van een internationaal samenwerkingsproject, ondersteund door Creative Europe

Artistic Directors: Martina Winkel, Airan Berg
Animal Design: Roger Titley
Animal Coordination: Vero Schürr & Filipo
Artistiek Leiders Rotterdam: Rajiv Bhagwanbali en Reinier Weers

Orfeo & Majnun wordt in Rotterdam mede mogelijk gemaakt door:
Bollywooddansgroep Desi Steps
Café Fatal Danssalon
Codarts Rotterdam
Dance for Health
De Doelen Studio
Dogparade 010
Dutch Beatbox Community
Flamenco Festival Rotterdam – Stichting Pacific Enterprise
Havo/vwo voor Muziek en Dans (HMD)
JaJa-Opera
Jungle Boogie – Stichting Connecting Culture
Oudfit – Open Studio Islemunda en Rotterdams Wijktheater
Platform Wederopbouw Rotterdam en Stichting Aan den Slag!
Shinji Entertainment
SKVR Brassbandschool
SKVR Dansmakers
Space101 – Stydio Zi
SpraakuhlooS – 010 SAYS IT ALL
Stichting Kleurrijke Dansers
Stichting Nieuw Thuis Rotterdam
Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten
Transgenderkoor010
ZangExpress

en alle andere deelnemers, medewerkers en vrijwilligers!