Tiendaags festival voor muziektheater anno nu

Operadagen Rotterdam is een opera- en muziektheaterfestival met een rijk programma uit binnen- en buitenland. De voorstellingen variëren van klassiekers in een nieuw jasje tot relevant nieuw werk. Alle evenementen zijn avontuurlijk en toegankelijk voor iedereen. De afgelopen edities viel op dat de niet-dogmatische aanpak uitgegroeid is tot hét kenmerk van het festival – bezoekers laten zich graag verrassen door uiteenlopend en kwalitatief hoogstaand aanbod. Dat geldt ook voor de vele buitenlandse bezoekers, gasten en muziektheaterprogrammeurs die Operadagen Rotterdam zien als een plek waar nieuwe talenten ontdekt kunnen worden.

(R)evolutie - Nieuwe Wegen (20 t/m 29 mei 2016)

De afgelopen jaren stond Operadagen Rotterdam geheel in het teken van (R)evolutie: wat betekent de revolutionaire leus Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap nog vandaag de dag? Elk van de drie idealen vormde een thematisch uitgangspunt voor een festivaleditie. In 2016 borduren we voort op (R)evolutie en voegt het festival een vierde thema toe. We richten de blik op de toekomst: op de nieuwe wegen die opera- en muziektheatermakers inslaan, op de nieuwe wegen die ons publiek wil verkennen en de nieuwe wegen die Operadagen Rotterdam elke keer weer wil bewandelen.

Net als alle voorgaande jaren is het festival gewijd aan Rotterdam. Overal in de stad duikt Operadagen op: zowel op de grote culturele podia (zoals bij de vaste partners Rotterdamse Schouwburg, de Doelen en het Luxor Theater) – als op verrassende locaties. Veel voorstellingen kunnen in combinatie met elkaar gezien worden of maken onderdeel uit van een bepaald parcours in de stad, zodat iedereen een rijkgeschakeerd aanbod kan meemaken. Het festival toont voorstellingen uit allerlei landen, waaronder ook een aantal grote internationale projecten.

Ontstaan

Rotterdam is een stad met een boeiende operatraditie, maar zonder operahuis. Sinds 2001, het jaar dat Rotterdam culturele hoofdstad van Europa was, werken de opera producerende en presenterende instellingen samen. Gezamenlijk maken zij het aanbod en de productie van opera en muziektheater mogelijk, verbeteren dit kwalitatief en stemmen het op elkaar af. Opera Rotterdam is de naam van dat samenwerkingsverband tussen kunsteninstellingen de Doelen, Theater Rotterdam, het nieuwe Luxor Theater, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Festivals dat uiteindelijk Operadagen Rotterdam, een hedendaags opera- en muziektheaterfestival, heeft geïnitieerd. De eerste editie vond plaats in 2005.

"Operadagen Rotterdam bewijst dat het in een stad zonder een eigen operatheater desondanks een opera-evenement van nationale en internationale allure kan realiseren voor een groot en divers publiek. Deze prestatie wordt in binnen- en buitenland geprezen, blijkens persreacties en bevindingen van buitenlandse operamakers en intendanten. Op deze credits kan Rotterdam trots zijn." - Gemeente Rotterdam

EFFE Label

Operadagen Rotterdam ontving in 2015 een EFFE Label. Het label van EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) staat voor de artistieke toewijding, maatschappelijke betrokkenheid en internationale uitstraling van Operadagen Rotterdam.

Volg Operadagen ook via Facebook   en Twitter