Over Operadagen Rotterdam

Tiendaags festival voor muziektheater anno nu

De wereld is in beweging en Operadagen Rotterdam beweegt mee. Niet alleen door het nieuwste van het nieuwste te presenteren op het gebied van opera en muziektheater, maar ook door actuele onderwerpen aan te snijden. Sinds drie jaar zijn we op ontdekkingstocht aan de hand van het thema (r)evolutie. Vrijheid, gelijkheid, broederschap; de bekende strijdkreet uit de Franse Revolutie staat ook in de 21ste eeuw nog fier overeind.
De 10e editie van Operadagen Rotterdam vond plaats van vrijdag 22 mei t/m zondag 31 mei 2015. Bekijk hier de terugblik >

(R)evolutie in 2016

In 2016 borduren we voort op (R)evolutie en voegt het festival een vierde thema toe. Ditmaal ligt het perspectief niet op de idealen, maar op de mensen. Wie zijn de radicale revolutionairen, die een baanbrekende verandering teweeg brengen? De elfde editie van Operadagen Rotterdam vindt plaats van vrijdag 20 t/m zondag 29 mei 2016.

Ontstaan

Rotterdam is een stad met een boeiende operatraditie, maar zonder operahuis. Sinds 2001, het jaar dat Rotterdam culturele hoofdstad van Europa was, werken de opera producerende en presenterende instellingen samen. Gezamenlijk maken zij het aanbod en de productie van opera en muziektheater mogelijk, verbeteren dit kwalitatief en stemmen het op elkaar af. Opera Rotterdam is de naam van dat samenwerkingsverband tussen kunsteninstellingen de Doelen, Theater Rotterdam, het nieuwe Luxor Theater, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Festivals dat uiteindelijk Operadagen Rotterdam, een hedendaags opera- en muziektheaterfestival, heeft geïnitieerd. De eerste editie vond plaats in 2005.

"Operadagen Rotterdam bewijst dat het in een stad zonder een eigen operatheater desondanks een opera-evenement van nationale en internationale allure kan realiseren voor een groot en divers publiek. Deze prestatie wordt in binnen- en buitenland geprezen, blijkens persreacties en bevindingen van buitenlandse operamakers en intendanten. Op deze credits kan Rotterdam trots zijn." - Gemeente Rotterdam

EFFE Label

Operadagen Rotterdam ontving in 2015 een EFFE Label. Het label van EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) staat voor de artistieke toewijding, maatschappelijke betrokkenheid en internationale uitstraling van Operadagen Rotterdam.

Volg Operadagen ook via Facebook , Twitter en Google Plus