Professionals & internationaal netwerk


Operadagen Rotterdam is een belangrijk internationaal opera- en muziektheaternetwerk. Tijdens het festival zijn professionals uit heel de wereld aanwezig. Zij volgen hier de laatste ontwikkelingen op het gebied van opera en muziektheater, ontmoeten vakgenoten, wisselen ideeën uit en doen nieuwe inspiratie op. Ook werkt Operadagen Rotterdam samen met diverse internationale festivals, gezelschappen en organisaties.

Eigen programma's
Operadagen Rotterdam ontwikkelt zelfstandig diverse programma's die interessant zijn voor professionals.

Operatie Muziektheater
Tijdens Operatie Muziektheater maken professionals uit binnen- en buitenland kennis met hét muziektheatertalent van nu en morgen. Aankomende editie vindt plaats op 20 mei in het Ro Theater. Op één dag passeert een selectie van de meest aansprekende nieuwe werken van Nederlandse muziektheatermakers de revue.

GALA!
Direct na afloop van Operatie Muziektheater is de eerste editie van GALA! in de Rotterdamse Schouwburg. Op deze feestelijke avond komen muziektheatermakers uit de hele wereld samen en staan bijzondere artiesten in de spotlights. Er zijn optredens van onder meer de Belgische band Dez Mona en B.O.X., het Ragazze Quartet en de jonge Nederlandse stersopraan Nora Fischer.

Professionalsprogramma
ODR neemt een selectie internationale professionals aan de hand door het festival. Vaste programmaonderdelen zijn Operatie Muziektheater, GALA! en enkele hoogtepunten uit het programma. Geïnteresseerd in het professionalsprogramma? Neem dan contact op met guest@operadagenrotterdam.nl.

Het Professionalsprogramma van Operadagen Rotterdam is (mede) mogelijk gemaakt door Dutch Performing Arts, een programma van het Fonds Podiumkunsten. Dutch Performing Arts heeft als doel het vergroten van de zichtbaarheid van de Nederlandse podiumkunsten in het buitenland.

Aanwezige internationale partners
Operadagen Rotterdam werkt samen met diverse internationale partnerorganisaties. Een aantal van hen is aanwezig op Operadagen Rotterdam. De partners nemen een eigen achterban mee naar het festival en zorgen zo voor nog meer ontmoeting en uitwisseling tussen vakgenoten.

Classical:NEXT
Van 17 tot en met 20 mei is een nieuwe editie van Classical:NEXT in de Doelen. Met 3.000 bezoekende musici, programmeurs en andere professionals uit 45 landen sinds 2012, is het de grootste conferentie voor klassieke muziek ter wereld. Classical:NEXT en Operadagen Rotterdam organiseren een gezamenlijk programma voor professionals. Op woensdagavond 17 mei bezoeken deelnemers van Classical:NEXT de voorstelling Have a Good Day!. Professionals van Classical:NEXT en Operadagen Rotterdam ontmoeten elkaar een dag later tijdens een gezamenlijk debat, en op vrijdag 18 mei tijdens de Lunch with de Residents met showcases van vier voorstellingen.

Europees Cultureel Parlement
Als internationale aanjager en facilitator van debat en overdenking is Operadagen Rotterdam trots om dit jaar gastheer te zijn van het Europees Cultureel Parlement: een vertegenwoordiging van prominente vertegenwoordigers van de Europese kunsten en letteren uit 43 landen. Het Europees Cultureel Parlement streeft naar een versterking van een gedeelde Europese cultuur en identiteit. De leden komen tijdens Operadagen Rotterdam bijeen om te praten over actuele maatschappelijke thema's, zoals internationale samenwerking, diversiteit en tolerantie. Dit jaar is er een speciale focus op het thema migratie.

Programma
Het programma van het Europees Cultureel Parlement is samengesteld in samenwerking met Operadagen Rotterdam. Locoburgemeester Joost Eerdmans verzorgt op 13 mei de officiële opening in de Burgerzaal van het stadhuis. Hierna zijn lezingen van enkele keynote speakers. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei vinden diverse plenaire sessies, workshops en discussies plaats. Afgevaardigden werken in verschillende commissies aan een gezamenlijke resolutie. 's Avonds bezoeken zij diverse voorstellingen van Operadagen Rotterdam. Op zaterdagmiddag 13 mei sluit het Europees Cultureel Parlement af met een persconferentie over de zojuist aangenomen resolutie in Het Nieuwe Instituut.

En verder...
Het internationaal netwerk van Operadagen Rotterdam strekt zich verder uit dan de tien dagen dat het festival plaatsvindt. We lichten graag een aantal internationale partnerorganisaties uit:

Beijing Music Festival
Ieder jaar in oktober vindt het Beijing Music Festival plaats: één van de meest vooraanstaande muziekfestivals van de wereld. Op het festival is een divers programma te zien met orkesten, kamergezelschappen, koren en jazzmusici uit China en diverse westerse landen. Dit jaar presenteert Operadagen Rotterdam twee voorstellingen op het festival: Dagboek van een verdwenene en La Voix Humaine.

Festival Monte al Mare
Van 27 tot 30 juni 2017 is de eerste editie van het festival Monte del Mare in het Italiaanse dorpje Servigliano. Het festival is een samenwerking tussen Operadagen Rotterdam en diverse partners uit de Italiaanse provincie Marche. Er zijn optredens van bekende Nederlandse artiesten als Claron Mcfadden en Nora Fischer. Monte al Mare zou in grotere vorm vorig jaar al plaatsvinden. Dit werd door een reeks vernietigende aardbevingen onmogelijk gemaakt. Met de omzet van deze eerste editie, wil Operadagen Rotterdam het getroffen gebied steunen en in de toekomst een volwaardige festivaleditie mogelijk maken.

Muziektheater Transparant
Operadagen Rotterdam onderhoudt een warme band met Muziektheater Transparant. Het muziektheatergezelschap en productiehuis uit de Antwerpse wijk Borgerhout maakt producties met een artistieke en maatschappelijke relevantie voor een breed publiek. Voorstellingen van Muziektheater Transparant die dit jaar op Operadagen Rotterdam spelen zijn Dagboek van een verdwenene, Het Kanaal, Nachtschade: Aubergine, Poolnacht en Revelations.

Vooruitblik: Music Theatre NOW
Na een succesvolle editie in 2016, komt Music Theatre NOW in 2019 terug naar Operadagen Rotterdam. Aan deze internationale competitie doen jaarlijks zo'n 500 muziektheatermakers mee uit meer dan 50 landen. De winnaars, zo'n 15 tot 20 gezelschappen, presenteren zich in 2019 tijdens Operadagen Rotterdam.