Professionals & internationaal netwerk


Operadagen Rotterdam is een belangrijk internationaal opera- en muziektheaternetwerk. Tijdens het festival zijn professionals uit heel de wereld aanwezig. Zij volgen hier de laatste ontwikkelingen op het gebied van opera en muziektheater, ontmoeten vakgenoten, wisselen ideeën uit en doen nieuwe inspiratie op. Ook werkt Operadagen Rotterdam samen met diverse internationale festivals, gezelschappen en organisaties.

Eigen programma's
Operadagen Rotterdam ontwikkelt zelfstandig diverse programma's die interessant zijn voor professionals.

Operatie Muziektheater
Tijdens Operatie Muziektheater maken professionals uit binnen- en buitenland kennis met hét muziektheatertalent van nu en morgen. 

GALA!
Direct na afloop van Operatie Muziektheater is de eerste editie van GALA! in de Rotterdamse Schouwburg. Op deze feestelijke avond komen muziektheatermakers uit de hele wereld samen en staan bijzondere artiesten in de spotlights. 

Professionalsprogramma
ODR neemt een selectie internationale professionals aan de hand door het festival. Vaste programmaonderdelen zijn Operatie Muziektheater, GALA! en enkele hoogtepunten uit het programma. Geïnteresseerd in het professionalsprogramma? Neem dan contact op met guest@operadagenrotterdam.nl.

Het Professionalsprogramma van Operadagen Rotterdam is (mede) mogelijk gemaakt door Dutch Performing Arts, een programma van het Fonds Podiumkunsten. Dutch Performing Arts heeft als doel het vergroten van de zichtbaarheid van de Nederlandse podiumkunsten in het buitenland.

Aanwezige internationale partners
Operadagen Rotterdam werkt samen met diverse internationale partnerorganisaties. Komende editie is een delegatie van het netwerk Opera Europa aanwezig op Operadagen Rotterdam. De partners nemen een eigen achterban mee naar het festival en zorgen zo voor nog meer ontmoeting en uitwisseling tussen vakgenoten. 

En verder...
Het internationaal netwerk van Operadagen Rotterdam strekt zich verder uit dan de tien dagen dat het festival plaatsvindt. We lichten graag een aantal internationale partnerorganisaties uit:

Beijing Music Festival
Ieder jaar in oktober vindt het Beijing Music Festival plaats: één van de meest vooraanstaande muziekfestivals van de wereld. Op het festival is een divers programma te zien met orkesten, kamergezelschappen, koren en jazzmusici uit China en diverse westerse landen. In 2017 presenteert Operadagen Rotterdam twee voorstellingen op het festival: Dagboek van een verdwenene en La Voix Humaine.

Festival Monte al Mare
Van 14 t/m 17 september 2017 vond de eerste editie van het festival Monte del Mare plaats in het Italiaanse dorpje Servigliano. Het festival is een samenwerking tussen Operadagen Rotterdam en diverse partners uit de Italiaanse provincie Marche. Er waren optredens van bekende Nederlandse artiesten als Claron Mcfadden en Nora Fischer. Monte al Mare zou in grotere vorm al in 2016 plaatsvinden. Dit werd door een reeks vernietigende aardbevingen onmogelijk gemaakt. Met de omzet van deze eerste editie, wil Operadagen Rotterdam het getroffen gebied steunen en in de toekomst een volwaardige festivaleditie mogelijk maken.

Muziektheater Transparant
Operadagen Rotterdam onderhoudt een warme band met Muziektheater Transparant. Het muziektheatergezelschap en productiehuis uit de Antwerpse wijk Borgerhout maakt producties met een artistieke en maatschappelijke relevantie voor een breed publiek. 

Vooruitblik: Music Theatre NOW
Na een succesvolle editie in 2016, komt Music Theatre NOW in 2019 terug naar Operadagen Rotterdam. Aan deze internationale competitie doen jaarlijks zo'n 500 muziektheatermakers mee uit meer dan 50 landen. De winnaars, zo'n 15 tot 20 gezelschappen, presenteren zich in 2019 tijdens Operadagen Rotterdam.