Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

8: METAMORPHOSIS

Nicole Beutler (NL)
Verrassende Vernieuwers
Wereldpremiere
JAAR: 2019
di 21 mei: 20.30 uur (70min)
Read this text in English

Henry Purcell en M.C. Escher inspireren een dansopera voor een nieuwe tijd

8: METAMORPHOSIS is een dansvoorstelling én een hedendaagse opera over het omarmen van de aankomende veranderingen. Acht mannen – dansers, zangers en een drummer – slepen je mee in een bezwerend ritueel voor de nieuwe tijd. Geïnspireerd op de wiskundige patronen van M.C. Escher en voorgestuwd door het bevroren ritme van Henry Purcells ‘The Cold Song’ transformeren bekende structuren tot verrassende nieuwe mogelijkheden.

Let op: 8: METAMORPHOSIS is een locatievoorstelling voor de grote zaal. Het publiek zit op het toneel met de zaal als achtergrond en onderdeel van het decor. De voorstelling heeft hard geluid en stroboscopisch licht.

Het ijs smelt, het klimaat verandert, gevestigde machtsverhoudingen beginnen te verschuiven. Een grote onzekerheid ligt voor ons. 8: METAMORPHOSIS is een dansvoorstelling én een hedendaagse opera over het omarmen van de aankomende veranderingen. Zal het geleidelijk gaan of met pijnlijke schokken? Na haar indrukkwekkende Bauhaustrilogie keert regisseur en choreografe Nicole Beutler terug naar de grote zaal met een nieuw, tot de verbeelding sprekend Gesamtkunstwerk.

Acht mannen – dansers, zangers en een drummer – slepen je mee in een bezwerend ritueel voor de nieuwe tijd. Geïnspireerd op de wiskundige overgangen in de zinsbegoochelende kunst van M.C. Escher transformeren bekende patronen tot verrassende nieuwe mogelijkheden. 8: METAMORPHOSIS nodigt je uit in de schemerzone: een hoopvol én dreigend tussengebied. Is vernietiging noodzakelijk voordat we op een nieuwe manier leren samenleven?

Het bevroren ritme van Henry Purcells ‘The Cold Song’ stuwt de voorstelling voort. In dit beklijvende lied beklaagt een wintergeest zich over de lente. Hij verzet zich uit alle macht, maar moet uiteindelijk smelten. Indringende koorzang, virtuose percussie van drummer Frank Rosaly en de filmische soundtrack van componist Gary Shepherd ontrafelen het muziekstuk langzaam tot een bevrijdende muzikale explosie.

Als een ‘beeldend kunstenaar in het theater’ componeert Beutler een dansopera volgens haar eigen wetten. Op zoek naar een nieuw perspectief wordt de theaterzaal volledig omgedraaid. De ruimte wordt één groot levend organisme. Dans, muziek, lichtkunst en beeldende compositie versmelten moeiteloos tot een totaalervaring die alle zintuigen prikkelt.


Nicole Beutler (1969) maakt sinds twintig jaar multidisciplinaire dans- theater- en performancevoorstellingen. In 2017 creëerde ze DIDO DIDO in samenwerking met operagezelschap Silbersee: een theatrale en muzikale deconstructie van Henry Purcells beroemde aria ‘When I Am Laid’ uit Dido & Aeneas. Voor 8: METAMORPHOSIS verkent ze opnieuw de grenzen van het operagenre. Beutlers werk kenmerkt zich door grenzeloze diversiteit, verrassende vormentaal, intuitieve wijsheid en abstracte schoonheid. Dit maakt haar tot een unieke theater- en dansmaker in Nederland. In 2018 ontving Beutler de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste Nederlandse prijs voor kwaliteit en diversiteit in de podiumkunsten.

Meer weten? Lees een recensie in ArtsTalk Magazine.


Operadagenpas 
Met een Operadagen Solo- (à €40) of Duopas (à €70,-) bekijk je deze én alle andere festivalvoorstellingen met 50% korting!

Stapelkorting 
Koop ook tickets voor één of meer andere voorstellingen op dezelfde dag en ontvang 20% korting op het totale aankoopbedrag.

Concept, regie, choreografie: Nicole Beutler
Muziek: Gary Shepherd
Slagwerk: Frank Rosaly
Performers en medemakers: Felix Schellekens, Dominic Kraemer, Arnout Lems, Rob Polmann, Timo Tembuyser, Christian Guerematchi. Sebastian Pickering Pedersen (stagiair)
Second cast: João Dinis Pinho, Tijmen Teunissen (stagiair)
Lichtontwerp: Minna Tiikkainen
Kostuums: Jessica Helbach
Decorontwerp: Julian Maiwald
Dramaturgie: Igor Dobricic
Artistiek assistent: Justa ter Haar
Dramaturgisch advies: Fabienne Vegt
Repetitor en tourbegeleiding: João Dinis Pinho
Lichttechniek: Julian Maiwald
Geluidstechniek: Valentijn Berkhout
Producent: Nicole Beutler Projects
Coproducent: Operadagen Rotterdam, Internationaal Theater Amsterdam
Met steun van: Ammodo, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst
Acquisitie en tourneeplanning: Theaterzaken Via Rudolphi
www.nbprojects.nlInleiding 8: METAMORPHOSIS
ma 20 mei, 19.30 uur (interview)
di 21 mei, 20.00 uur (inleiding)
Nieuwe Luxor Theater, Rijnfoyer 2e verdieping

Hoe combineer je het werk Ovidius, Purcell en M.C. Escher in een dansopera? Marieke Dijkwel gaat in gesprek met theatermaker Nicole Beutler.

____

Nagesprek 8: METAMORPHOSIS
di 21 mei, 22.10 uur
Nieuwe Luxor, Rijnfoyer 2e verdieping

Ontmoet theatermaker Nicole Beutler. Marieke Dijkwel spreekt met haar over haar werkwijze, inspiraties en het artistieke proces.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK: