Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

Operawandeling – Heldentocht

o.a. Jet van Helbergen, Judith Scholte (NL), Helena Schoeters en Osama Abdulrasol (BE)
In de stad
Programma
JAAR: 2018
za 26 mei: 11.00 uur
za 26 mei: 12.00 uur
za 26 mei: 13.00 uur
Read this text in English

Operawandeling langs miniperformances in de Rotterdamse binnenstad

Operadagen Rotterdam verrast graag met kleine operavoorstellingen op unieke binnen- en buitenlocaties in de stad. Afgelopen jaren gebeurde dit tijdens de populaire Operawandelingen en de Operafietstocht, dit jaar is er in navolging hiervan de gloednieuwe wandeling Heldentocht, een vrij te lopen parcours langs verrassende minivoorstellingen op bijzondere locaties in de binnenstad.

Tijdens Heldentocht vind je een 21e eeuwse Schubertiade in de voorstelling Schurbert VR, bezingt Judith Scholte in MY NAME IS… moedige verhalen over vluchten en onderduiken in een mysterieuze jazz-setting, en vertellen Helena Schoeters en Osama Abdulrasol in de kleurrijke muziektheatervoorstelling Zyriab – the blackbird over de legendarische homo universalis. Heldentocht staat garant voor een avontuurlijke, stedelijke operabeleving, waarbij je dicht op de huid zit van jonge operatalenten.

Je wandelt Heldentocht op eigen gelegenheid. Samen met je entreekaart ontvang je de wandelroute en adressen van de speellocaties. Start is om 11.00, 12.00 en 13.00 uur vanaf TR Schouwburg. De totale duur van Heldentocht, inclusief alle voorstellingen, is vier uur. Je wandelt in totaal ongeveer 5 kilometer.


Schubert VR – Jet van Helbegren (NL)
21e eeuwse Schubertiade

De vraag is niet ‘Wat kunnen de kunsten doen voor het publiek?’, maar ‘Wat kun je als publiek doen voor de kunst?’. Op zoek naar een antwoord op deze vraag wordt in Schubert VR het verleden naar het heden gehaald. Aan de hand van Schubert en zijn muziek onderzoeken we onze romantische erfenis en creëren ter plekke met behulp van verzoeknummers van het publiek en virtual reality een 21ste eeuwse Schubertiade. Dit alles met de wens, net als ten tijde van Schubert, het publiek medeauteur te maken van een unieke voorstelling. Schubert VR gaat over de noodzaak, de mogelijkheden en de fantastische gevolgen van de re-empowerment van het publiek.


MY NAME IS… – Judith Scholte (NL)
Verhalend concert in coole jazzetting

Een vrouw dwaalt door een grote stad op zoek naar haar geliefde, een vluchteling. Een brief brengt haar op het spoor van een verdwenen Joods meisje. De Nederlandse schrijver, zanger en theatermaker Judith Scholte vertelt in het libretto MY NAME IS… een verhaal van alle tijden: dat van mensen die huis en haard verlaten en een veilig onderkomen zoeken in een ander land. Scholte vermengt verhalen van toen en nu uit Syrische en Joodse culturen, en laat zich inspireren door de laatste schilderijen van Else Berg en Mommie Schwarz. Het concert is ondergedompeld in een mysterieuze, coole jazzsetting, met veel onderhuidse spanning.


Zyriab – the blackbird – Helena Schoeters en Osama Abdulrasol (BE)
Kleurrijke muzikale voorstelling over Arabische humo universalis

Leonardo da Vinci eat your heart out! Zyriab is misschien wel de best geslaagde homo universalis uit de wereldgeschiedenis. De negende eeuwse Afrikaans-Arabische zanger en componist werd geboren in Bagdad (Irak) en trok later naar Spanje, om er de grootste vernieuwer en trendsetter van de eeuw te worden. Het driegangeniner, tandpasta, deodorant en het schaakspel: het werd allemaal bedacht door Zyriab. Ook bracht hij 10.000-en gepassioneerde liederen naar Europa, die later de grondslag voor de flamenco vormden. Laat je overspoelen door de esthetiek en verfijning van de fascinerende figuur van Zyriab in deze passionele theatrale muziekvoorstelling.

Schubert VR
concept: Jet van Helbergen
zang en uitvoering: Jet van Helbergen en Kees Duives/PIPS:lab
regie: Lizzy Timmers

My name is…
libretto, zang, spel: Judith Scholte
spel: Bader Atem
compositie, piano: Mike del Ferro
regie: Ruurt de Maesschalk
video: Huub Laurens

Zyriab – the blackbird
zang: Helena Schoeters
oud, qanun: Osama Abdulrasol
gitaar: Emre El Turco
dans: La Liz

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK: