Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

NACHTEN, Ballet de la Nuit

Benjamin Abel Meirhaeghe (NL), Arne Luiting (NL)
Verrassende Vernieuwers
Nederlandse premiere
  JAAR: 2019
  za 25 mei: 19.00 uur (60min)
  za 25 mei: 21.00 uur (60min)
  Read this text in English

  Operatesk ballet bezingt en bedanst het landschap van de nacht

  Benjamin Abel Meirhaeghe verdiept zich in NACHTEN. Ballet de la Nuit in het gelijknamige operateske hofballet uit 1653, met in de hoofdrol niemand minder dan een vijftienjarige Lodewijk de Veertiende. Een combinatie van ernst en luim, lof en satire, mythologie en hedendaagse politiek transformeert de koning tot nar. Boeren, bandieten, helden en hoeren ontmoeten elkaar. Wie de grote talenten van morgen wil zien, mag NACHTEN niet missen. Meirhaeghe (1995), Luiting (1991), van den Eede (1985), van Aerde (1992) en Oppo (1986) worden in Vlaanderen en Nederland getipt als beloften om naar uit te kijken.

  In dit operateske ballet wordt het landschap van de nacht bezongen en bedanst. Boeren, bandieten, helden, hoeren, vreemdelingen, coquettes, kreupelen, goden en mythische monsters ontmoeten elkaar in een polymorf event.

  Samen met Arne Luiting, Sietske Van Aerde, Laurens Mariën, Alexandra Oppo en Louise van den Eede verdiept Benjamin Abel zich in het twaalf uur durende massaspektakel dat zich voltrok aan het hof van de Franse zonnekoning. De nacht, verdeeld in vier gespeelde delen vol entrées en intermezzo’s.

  Het werk Ballet de la Nuit wordt aangegrepen in een extravagante poging om het kwaad te bestrijden. Met behulp van scenografie, opera, tekst en dans, een mengeling van ernst en luim, lof en satire, mythologie en hedendaagse politiek laat deze voorstelling, gereduceerd tot één uur, de koning veranderen in een nar.

  concept, regie en zang: Benjamin Abel Meirhaeghe
  performer: Arne Luiting
  tekst: Louise van den Eede
  Compositie: Laurens Mariën
  vormgeving: Sietske van Aerde
  productie: d e t h e a t e r m a k e r en Muziektheater Transparant
  coproductie: Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool)
  in samenwerking met: Toneelhuis

  NACHTEN | Ballet de la nuit kwam tot stand binnen TRANSLAB, de werkplaats voor jonge artiesten van Muziektheater Transparant.

  Deze voorstelling is tevens de Masterproef van Arne Luiting bij de afstudeerrichting acteren/drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

  Met dank aan Bart van Merode, Peter Missotten, Erwin Jans, Lukas Smolders, Troubleyn en Gouvernment.

  MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK: