Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

prisoner of the state

David Lang (VS), Claron McFadden (VS/NL), Vlaams Radio Koor (BE), Bochumer Symphoniker (DE)
Homepage
Nederlandse premiere
JAAR: 2020
za 30 mei: 21.00 uur
Standaardprijs: € 37
TicketsUitverkocht
Read this text in English

Meest ambitieuze muziektheaterproject in de geschiedenis van de Doelen en Operadagen Rotterdam

De Nederlandse première van prisoner of the state is een mijlpaal voor ons én voor David Lang. De beroemde New Yorkse componist David Lang werkte meer dan tien jaar aan de productie, geïnspireerd op het libretto van Fidelio, Beethovens beroemde enige opera. De Nederlandse première van prisoner the state wordt uitgevoerd door Vlaams Radio Koor en Bochumer Symphoniker. Stersoporaan Claron McFadden, die eerder schitterde in vele succesvoorstellingen tijdens Operadagen Rotterdam, vertolkt de hoofdrol.

Internationale samenwerking
prisoner of the state kwam tot stand in opdracht van zeven vooraanstaande operahuizen en -gezelschappen: Barbican Centre (Londen, Engeland), L’Auditori (Barcelona, Spanje), Bochumer Symphoniker (Duitsland), Concertgebouw Brugge (België) en Malmö Opera (Zweden). Afgelopen juni was de wereldpremière in New York, uitgevoerd door New York Philharmonic en gedirigeerd door Jaap van Zweden. De voorstelling is ook nog in Londen en Barcelona te zien, uitgevoerd door respectievelijk BBC Symphony Orchestra en Barcelona Symphony Orchestra.

Moderne vertolking van Fidelio
prisoner of the state is een donkere, futuristische vertolking van het verhaal van Fidelio, de enige opera van Beethoven. Claron McFadden speelt een vrouw die haar ware identiteit moet verbergen om te kunnen overleven. Het is een lang gekoesterde droom van Lang om aan de slag te gaan met Fidelio. Lang: ‘Hoewel Fidelio de beste muziek bevat die Beethoven heeft gemaakt, zien we zelden een overtuigende theatrale interpretatie van de opera. Het thema van politieke onrechtvaardigheid in het verhaal is vandaag de dag relevanter dan ooit.’ Langs prisoner of the state verplaatst het verhaal van Fidelio naar een onheilspellende gevangenis, ergens op de wereld vandaag of in de nabije toekomst.

Artistiek team
Lang maakte prisoner of the state samen met regisseur Elkanah Pulitzer, die eerder werkte met Los Angeles Philharmonic, San Francisco Opera, Los Angeles Opera en Boston Lyric Opera. Het decor is van Matt Saunders, kostuumontwerp van Maline Casta, lichtontwerp van Floriaan Ganzevoort, beeld en projectie van Adam Larsen. De uitvoering is door stersopraan Claron McFadden, die eerder in talloze succesvoorstelling was te zien tijdens Operadagen Rotterdam, tenor Alan Oke, bariton Jarrett Ott en bas Davóne Tines, het Vlaams Radio Koor en Bochumer Symphoniker.

David Lang
David Lang (Los Angeles, 1957) is één van de meest vooraanstaande hedendaagse componisten en heeft een immens repertoire op zijn naam staan. Lang schreef opera’s en muziek voor ballet, oratoria en werken voor koor, orgel, piano en slagwerk. Zijn werk werd eerder bekroond met de Pulitzer Prize, Golden Globe, Critic’s Choice en Academy Award.

Meer weten over de totstandkoming van prisoner of the state? Lees het interview met David Lang in The Guardian.

 


Operadagenpas

Met een Operadagen Solo- (à €42,50) of Duopas (à €75) krijg je 50% korting op deze én alle andere voorstellingen (vanaf € 10) van Operadagen Rotterdam.

Operadagenpas

Vlaams Radio Koor en Bochumer Symphoniker
dirigent Steven Sloane
libretto en compositie David Lang
sopraan Claron McFadden
tenor Alan Oke
bariton Jarrett Ott
bas Davóne Tines
regie Elkhanah Pulitzer
decor Matt Saunders
kostuumontwerp Maline Casta
lichtontwerp Floriaan Ganzevoort
beeld en projectie Adam Larsen

coproductie met Operadagen Rotterdam

in opdracht van de Doelen i.s.m. New York Philharmonic Orchestra, the Barbican (Londen), l’Auditori (Barcelona), Bochumer Symphoniker, Concertgebouw Brugge (België) en Malmö Opera

Deel deze voorstelling via:

Deel dit op Email Deel dit op Linkedin Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook

Inleiding
za 30 mei
de Doelen

Om 20.00 uur voorbespreking en inleiding met David Lang en Elkhanah Pulitzer.

TICKETS


za 30 mei
21.00
de Doelen - Grote Zaal Standaardprijs:
€ 37
Tickets

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK: