Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

Usher

Annelies Van Parys (BE), Philippe Quesne (FR), Opera Vlaanderen (BE), Claude Debussy (FR)
Nederlandse premiere
JAAR: 2020
wo 27 mei: 20.15 uur
Standaardprijs: € 30
TicketsUitverkocht
Read this text in English

Nieuwe kameropera op basis van Debussy’s schetsen voor La chute de la maison Usher, naar Edgar Allan Poe.

Claude Debussy maakte zijn opera La chute nooit af. Componist Annelies Van Parys doet dat ruim honderd jaar later wel, als een dialoog tussen Debussy’s muzikale taal en die van haar.

In zijn bewerking van The fall of the house of Usher van Edgar Allen Poe ging het Debussy vooral om hoe paranoia mensen tot waanzin drijft. Regisseur Philippe Quesne laat het verhaal spelen in een vervallen huis à la klassieke horrorfilms uit de jaren tachtig. ‘There’s a touch of Hitchcock and a lot of David Lynch in the visual aesthetic’ (Financial Times). Gaea Schoeters completeerde en verdiepte het onafgewerkte libretto en vertaalde het naar onze tijd: angst is het ideale middel voor sociale controle.

De regie is van Philippe Quesne, die begin 2019 onder meer de internationaal zeer goed ontvangen beeldende theatervoorstelling Crash Park – La vie d’uyne île regisseerde.

Usher heeft een speciaal Rotterdams tintje. Een andere novelle van Poe, ‘The Unparalleled Adventure of One Hans Pfaall’ uit 1935, gezien als het eerste sf-verhaal ooit, speelt zich af in Rotterdam. Het vertelt de avonturen van een Rotterdammer die met een luchtballon naar de maan vliegt. Volgend jaar is het 185 jaar geleden dat het verhaal van Poe over Hans Pfaall verscheen. Reden voor Jean-Paul Colin, een groot fan van Edgar Allen Poe, om een standbeeld voor Pfaall neer te zetten in Rotterdam.

Usher werd genomineerd voor de FEDORA Operaprijs.

Frans en Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling.

‘In deze kameropera slaagt ze erin de complexe emoties van drie bizarre personages, op basis van het amper 20 minuten durende onafgewerkte werk van Debussy, muzikaal vorm te geven en op een spectrale manier uit te diepen. Deze buitengewone sensitieve en sensationele partituur is nu ook al geselecteerd voor The International Opera Awards.’ – Klara Awards


Operadagenpas

Met een Operadagen Solo- (à €42,50) of Duopas (à €75) krijg je 50% korting op deze én alle andere voorstellingen (vanaf € 10) van Operadagen Rotterdam.

Operadagenpas

Componist: Annelies Van Parys en Claude Debussy
Libretto: Gaea Schoeters
Muzikale leiding: Marit Strindlund
Regie, choreografie, scenografie & licht: Philippe Quesne
Kostuums: Philippe Quesne en Christin Haschke
Dramaturgie: Roman Reeger

Cast
Roderick Usher: Ola Eliasson
Lady Madeline: Alexandra Büchel
L’ami: Vincenzo Neri
Le médecin: Daniel Arnaldos
Orkest: Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen

Productie: Muziektheater Transparant, Staatsoper Unter den Linden en Folkoperan Stockholm, Opera Ballet Vlaanderen en Nanterre-Amandiers centre dramatique national.

Deel deze voorstelling via:

Deel dit op Email Deel dit op Linkedin Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook

TICKETS


wo 27 mei
20.15
TR Schouwburg - Grote Zaal Standaardprijs:
€ 30
Tickets

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK: