Earth Diver

Terug naar agenda

Credits

compositie: Heinrich Schütz en Nikolaus Brass
tekst: Paul Verrept
muzikale leiding: Florian Helgath
concept en regie: Wouter Van Looy
scenografie: Wouter Van Looy, Wim Catrysse en Peter Quasters
video: Wim Catrysse
lichtontwerp: Peter Quasters
kostuumontwerp: Johanna Trudzinski
geluidsontwerp en orgel: David Van Bouwel en Phil Minton
luit: Wim Maeseele
viola da gamba: Lies Wyers
koor: ChorWerk Ruhr

Deze openingsvoorstelling van Operadagen Rotterdam 2018 is een muziektheatraal spektakel over recessie en wederopstanding, veerkracht en doorzettingsvermogen. Het publiek neemt plaats in een gigantische installatie. Krachtige videobeelden worden luister bijgezet met troostrijke barokmuziek door de vermaarde Duitse zangers van het Chorwerk Ruhr, die letterlijk dichtbij en rondom de toeschouwers staan.

Regisseur Wouter Van Looy en videokunstenaar Wim Catrysse schetsen in Earth Diver een schijnbaar fictief portret van een samenleving in crisis. Chorwerk Ruhr zingt werk van Heinrich Schütz (1585-1672): religieuze muziek die troost en onsterfelijkheid beloofde in tijden waarin pest en oorlog het toenmalige Duitsland teisterden.

Waar de muziek van Schütz de blik hoopvol omhoog richt, nemen de beelden van Wim Catrysse de kijker mee ons mee naar beneden, naar de mijnen van Barentsburg, een geïsoleerde Russische buitenpost. De mijnactiviteit is er niet langer rendabel en God en geloof lijken er niet meer toe te doen in deze dystopie. Niettemin blijft men er in staat van ontkenning delven: steeds dieper, de uitputting nabij. Ontkennend, in woede ontvlammend, aanvaardend en uiteindelijk de moed hervindend.

Locatie

Nieuwe Luxor Theater
  • Data en tijden

  • -
  • -

Prijzen

€ 25,- (normaal)

Koop kaarten