Liebesleid

Terug naar agenda

Credits

muziek: Huba de Graaff
regie: Andreas Scharfenberg
tekst: Erik-Ward Geerlings
met: Caroline Cartens, Merlijn Runia en Soetkin Demey
muzikanten: Tromboneklas van Codarts o.l.v. Brandt Attema

Je liefdesverdriet verwerken met een flinke work-out in de sportschool, herkenbaar? Door te sporten maak je het gelukshormoon endorfine aan. Zo train je jezelf over je verdriet heen. Niet alleen flink bewegen, ook samen musiceren geeft een gelukzalig gevoel. In Liebesleid werkt een tromboneorkest zich op het ritme van de ratelende fysiek uit de naad, aangemoedigd door twee lysrische sopranen met Kantiaanse peptalk. En dat allemaal tegelijk. Al musicerend en sportend maken de acteurs en musici van Liebesleid een dubbele hoeveelheid endorfine aan. Liefdesverdriet smelt weg als sneeuw voor de zon in deze unieke locatievoorstelling.

 

meer over deze voorstelling

PROGRAMMATOELICHTING

Liebesleid is een sportschool-opera voor sporters, zangers, trombonisten, sporttoestellen, en een doodongelukkige actrice. Muziek en sport komen samen in een sportschool-opera over de maakbaarheid van ons geluk. Kan een mens zichzelf gelukkig sporten? Kun je liefdesverdriet wegtrainen? Niet alleen tijdens het sporten, maar óók door samen te musiceren wordt het 'gelukshormoon' endorfine geproduceerd. Bij het gelijktijdig voelen van de beat, het 'synchroniseren' met anderen, ontstaat eenzelfde gevoel van gelukzaligheid. De voorstelling volgt een normale workout van circa 45-50 minuten met bijbehorende rustmomenten. Ieder deel (stadium) kent een andere tempo en vindt plaats op een ander sporttoestel. Door alle spelers/deelnemers wordt steeds per deel gerouleerd.

Het libretto is geïnspireerd op een briefwisseling van Immanuel Kant en Maria von Herbert, een studente van de filosoof, die haar docent om advies vraagt over hoe ze moet om gaan met het diepe liefdesverdriet dat ze voelt. Kant's verlichte adviezen geven haar weinig grip op haar gevoelsleven en uiteindelijk maakt Von Herbert een einde aan haar leven.

Naar een idee van Andreas Scharfenberg, regisseur en docent theater aan Codarts Circus Arts, die zijn liefdesverdriet in de sportschool aan het verwerken was, en tot zijn verbazing heel veel studenten aantrof, allemaal met liefdesverdriet, en allemaal bezig om zichzelf weer gelukkig te trainen.

Waar de wereld overspoeld wordt met beelden en woorden probeert Huba de Graaff in haar voorstellingen de schoonheid van muziek en georganiseerd geluid telkens vanuit nieuwe perspectieven uit te lichten en vanuit deze experimentele invalshoeken door te dringen tot de essentie van 'muziek'.

Prijzen

€10,- (normaal)
€10,- (CJP, Studenten, 18-)