Menuet

Terug naar agenda

Credits

compositie: Daan Janssens
regie: Fabrice Murgia
naar de roman: Menuet van Louis Paul Boon
uitvoering: SPECTRA Ensemble
dirigent: Filip Rathé
dramaturgie: Barbara Engelhardt
zang: Cécile Granger (sopraan), Raimund Nolte (bariton), Tineke Van Ingelgem (sopraan)
video en lichtontwerp: Giacinto Caponio
kopiist: Frederik Neyrinck
repetitor: Gabi Sultana
stilist: Emilie Jonet
sculpturen: Anne Marcq, Anne Goldschmidt
scenograaf: Vincent Lemaire
technische coördinatie: Nic Roseeuw
techniek: Kurt Bethuyne, Victor Hidalgo, Wim Picquer, Chris Vanneste
ontwikkeling electronica: Centre Henri Pousseur
pers & communicatie: Magalie Lagae, BE Culture
productieleiding: Isabel Vermeulen, Veerle Vervoort, Pauline Jocqué
productie: LOD muziektheater
coproductie: deSingel, SPECTRA Ensemble, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Le Maillon - Théâtre de Strasbourg Scene Européenne, le Théâtre National de la Communauté française de Belgique, Artara
met de steun van: enoa, Cultureel Akkoord Vlaamse Gemeenschap en Franse Gemeenschap

Menuet is een muziektheatrale bewerking van de gelijknamige roman van Louis Paul Boon. Een man, een vrouw en een meisje delen een huis. De man werkt op een anoniem industrieterrein. Zijn hyperactieve echtgenote verliest zichzelf in het maken van kinderkleertjes. Het meisje, de huishoudhulp, speelt een hoofdrol in de seksuele fantasieën van de man. Door deze eenvoudige feiten steeds door de ogen van een ander personage te presenteren krijgen ze een tragische gelaagdheid. Spanningen steken de kop op: die tussen het normale en abnormale, tussen praten en zwijgen. Menuet schetst een verontrustend beeld van een eenzame en schaamtevolle mens.

Deze voorstelling vindt plaats in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg

Zin in verdieping?
Voor aanvang van deze literaire productie verzorgt Louis Paul Boon kenner en gerenommeerd schrijver Jeroen Olyslaegers, winnaar van de Fintro Literatuurprijs 2017, een inleiding.

''De opera 'Menuet' kan niet anders dan beschouwd worden als meer dan geslaagd. (...) Ga zeker kijken, u zult er geen spijt van krijgen.''
- Nieuwe Noten -

(Klik hier voor de hele recensie)

meer over deze voorstelling

PROGRAMMATOELICHTING

Met Ghost Road (2012) en Children of Nowhere (2015) zette de jonge theatermaker en artistiek directeur van Théâtre National Fabrice Murgia al twee keer het mes in het weefsel van onze maatschappij. Na verlaten autowegen en ontvolkte mijnsteden waagt hij zich voor Menuet aan een intiemere schaal. 'Maar het gaat nog steeds over grote thema's', zegt hij er meteen bij, 'Eenzaamheid, schaamte, seksuele drift: het zijn zaken die je altijd en overal terugvindt waar mensen samen leven.' Ze vormen de basis voor de 3D-visie op de mens die hier wordt getoond. LODcomponist Daan Janssens tekent voor de muziek. Janssens voelt zich overigens perfect thuis in de literatuur. Hij putte al meer dan eens uit Pessoa's Boek der Rusteloosheid. In het Maeterlinckjaar componeerde hij de partituur van de opera Les Aveugles (2011) en ook deze keer neemt hij een regelrechte klassieker onder handen. Het verhaal van Louis Paul Boons Menuet, gepubliceerd in 1955, is in enkele zinnen samen te vatten. Een man, die zijn dagen in de vrieskelder van een bedrijf slijt, hunkert naar het jonge huishoudhulpje terwijl zijn hyperactieve vrouw bevalt van een onechtelijk kind. 'Toch is het allesbehalve een eenvoudig boek', meent Janssens. De eenvoudige feiten worden drie maal na elkaar gepresenteerd, telkens door de ogen van een ander personage. De banale situatie krijgt hierdoor een tragische gelaagdheid. Menuet schetst het portret van eenzame mensen die zweven tussen het normale en het abnormale, tussen zeggen en zwijgen. Daan Janssens en Fabrice Murgia gaan op zoek naar die spanning, in de overtuiging dat in die tussenzone het echte leven ligt.

ENOA – EUROPEAN NETWORK OF OPERA ACADEMIES

Het enoa-netwerk, waar LOD muziektheater lid van is, ontstond uit de wens van verschillende instellingen uit de operawereld om samen jonge kunstenaars te steunen, zodat ze als professionals aan de slag kunnen en hun artistieke ambities kunnen waarmaken. Met de steun van het Creative Europe-programma van de Europese Unie draagt enoa bij tot de vorming van deze kunstenaars en begeleidt het netwerk de ontwikkeling en spreiding van nieuwe operaprojecten. Menuet is een productie in het kader van het enoa-program ma Young Opera Makers; het parcours van Daan Janssens  begon binnen het enoa-netwerk reeds in 2010.

Prijzen

€17,50 (normaal)
€10,- (CJP, Studenten, 18-, BankGiro Loterij VIP-KAART)

Koop kaarten