Nachtschade: Aubergine

Terug naar agenda

Credits

concept | zang: Claron McFadden
video: Lisa Tahon
compositie: Tuur Florizoone, Osama Abdulrasol, Yannick Peeters
conceptontwikkeling | mise-en-scene: Sjaron Minailo
lichtontwerp: Peter Quasters
accordeon: Tuur Florizoone
cello: Lode Vercampt
contrabas: Yannick Peeters
klarinet | basklarinet: Jean-Philippe Poncin
qanun | ud: Osama Abdulrasol
percussie: Sjahin During
klarinet | basklarinet | tenora: Jean-Philippe Poncin (14/05)
klarinet | basklarinet | saxofoon: David Kweksilber (13/05)
geluidstechniek: Bart Celis
audio edit: Sam Serruys
productie: Eglantine Möller
boventitelaar: Pieter Jan Buelens
hoofdvertaling: Phéline Tierens
vertaling: Alberto Suárez, Samir Taif, Orlando Verde, Mellany Banis, Phéline Thierens, Moustapha Salhi
dramaturgie: Tobias Kokkelmans
productie: Muziektheater Transparant in coproductie met Concertgebouw Brugge en Operadagen Rotterdam. In samenwerking met Studio Minailo
met steun van het AFK

Met dank aan: Sara Vanderieck en mevr. Levi en alle gastvrouwen en –heren in Griekenland, Turkije, Sicilië, Marokko en Spanje: Kyriaki, Sumru, Gerardo en Angelo, Majid en Fatiha, Raquela en Luna

Nachtschade: Aubergine is een culinaire muziektheatervoorstelling en reisdocumentaire ineen. De beroemde sopraan Claron McFadden doet hierin verslag van haar zoektocht naar de herkomst van de aubergine. Ze volgt omgekeerd de migratieroute van deze bijzonder reisgrage groente: van het Westen, via de mediterrane landen, tot het Verre Oosten. De verhalen, muziek en gerechten die ze leerde kennen tijdens haar reis, presenteert ze op het podium.

Op zaterdag 13 mei kun je deze reisgrage groente ook proeven! Voorafgaand en na afloop van de voorstelling worden traditionele aubgerinegerechten uit verschillende landen geserveerd.

Aansluitend op de voorstelling van zaterdagavond kun je mee op Nachtwandeling langs minivoorstellingen in verschillende zaaltjes, restaurants en andere spannende locaties in Rotterdam-Zuid.

Alles combineren? Bestel dan de volgende festivaldeal:
DOUBLE BILL #aroundtheworld (UITVERKOCHT)
zaterdag 13 mei: Nachtschade: Aubergine + diner + Nachtwandeling (18.00) €45 / €25

meer over deze voorstelling

PROGRAMMATOELICHTING

In Nachtschade: Aubergine gaat sopraan Claron McFadden op zoek naar de gemeenschappelijke wortels van onze diverse culturen, aan de hand van een van de meest gecontesteerde ingrediënten op het culinaire toneel: de aubergine. Ondanks de enorme migratie die deze oeroude nachtschade doormaakte, wist de aubergine zich steeds aan te passen zonder haar eigenzinnige karakter te verliezen. Samen met documentairemaakster Lisa Tahon legt McFadden deze route in omgekeerde richting af, terug naar de roots van de aubergine in het verre oosten. Ze reist het Middellandse Zeegebied af: Spanje, Marokko, Sicilië, Griekenland en Turkije. Gaandeweg de reis wordt duidelijk dat een zoektocht naar 'dé wortels' haast onbegonnen werk is. Er zijn geen duidelijke wortels, maar juist een oneindig aantal vertakkingen en knooppunten. Wat we met elkaar delen, is de behoefte aan een idee van 'ergens thuis willen horen'. Wat ons bindt, is juist het feit dat we per slot van rekening allen zoekende vreemdelingen zijn. We zijn allen migranten met een verlangen naar identiteit. In de vijf landen die McFadden bezoekt, is zij telkens te gast bij mensen thuis, leert ze een plaatselijk auberginerecept en oefent ze een traditioneel lied. Haar verworvenheden neemt ze mee terug naar huis: ze vormen de basis voor een culinair en theatraal concert over ons verlangen naar identiteit in deze nomadische, steeds veranderende wereld.

Claron Mcfaddens reis naar de wortels van de aubergine leidden tot vele bijzondere ontmoetingen. Zo leerde ze in Istanbul de zangeres Sumru kennen, die een opmerkelijk familieverhaal met zich meedroeg. Mcfadden:

"Ik denk dat ons gesprek nog geen vier minuten bezig was, toen Sumru vertelde dat haar overgrootmoeder zo'n honderd jaar geleden verkocht werd als slavin aan het Ottomaanse hof. De reden? Omdat ze blank was. Ik, die van slaven afstam, vond dit nogal ironisch. Sumru's overgrootmoeder was Kaukasisch, van het Circassische ras: blond en licht van huid. Kaukasische meisjes waren erg begeerd; daarom werden velen van hen als slavinnen naar de harem van de Sultan gebracht. Ze werd ontvoerd toen ze 3 of 4 jaar was. Ze herinnert zich een paard, dat ze verborgen werd en geen kik mocht geven. Ze werd op de markt verkocht en naar het hof meegenomen. Ze werd geadopteerd door een van de prinsessen die haar opvoedde als haar eigen kind. Ze zag haar ouders nooit meer terug. Ze werd opgenomen in de Ottomaanse cultuur, leerde nooit haar eigen Kaukasische taal spreken. Haar naam werd veranderd in Tarzinev, dat 'nieuwe stijl' betekent. Als een boom uit de grond wordt gerukt en in vreemde grond geplant, herinnert hij zich dan iets? Krijgt hij nieuwe wortels? Sumru's familie en die van mij: andere achtergronden, hetzelfde verhaal."

BIOGRAFIEËN

Sopraan Claron McFadden (US/NL) is huisartiest bij Muziektheater Transparant. Ze groeide na haar studies aan de Eastman School of Music in Rochester, New York, uit tot een grote naam in zowel het barok- als het traditionele en moderne repertoire. De veelgevraagde soliste werd in 2002 genomineerd voor een Grammy en ontving in 2007 de Amsterdamprijs voor de Kunsten.

Tuur Florizoone (BE) studeerde jazz en lichte muziek aan het Gentse Conservatorium waar hij intussen jazz-accordeon doceert. Dat hij zich evengoed in de pop- of werelmuziek thuis voelt, bewijst het schier oneindige lijstje namen waarmee hij al het podium of de opnamestudio deelde. Florizoone runt zijn eigen platenlabel Aventura Musica waarop hij met zijn bands uiteenlopend werk uitbrengt.

De veelzijdige Osama Abdulrasol (IQ/BE) is een componist, producer, qanunspeler en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Babylon en studeerde westerse muziek in de UK en oosterse muziek in Irak. Abdulrasol won in 2013 de Cultuurprijs Stad Gent.

De contrabassiste Yannick Peeters (BE) ging na haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en talrijke jazzstages in de leer bij grootmeester Anders Jormin. Naast samenwerkingen met het Steven Delannoye trio, het Eve Beuvens trio, Teun Verbruggen voor Gowk en Het Zesde Metaal.

Regisseur Sjaron Minailo (IL/NL) is gespecialiseerd in hedendaagse opera en muziektheater met een sterke nadruk opbeeldtaal. Recente projecten van Minailo waren te zien in De Munt, de Nationale Opera (NL) en het Holland Festival. Hij is tevens eigenaar van Studio Minailo,
een laboratorium voor experimenteel theater.

Muziektheater Transparant (BE) gaat als productiehuis vanuit de artistieke en maatschappelijke actualiteit een intensieve dialoog aan met kunstenaars uit verschillende disciplines. Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar de ondersteuning van hedendaagse muzikanten en de ontwikkeling van hun werk. Zo legt Muziektheater Transparant langere trajecten af met onder anderen Wim Henderickx, Annelies Van Parys, Luigi De Angelis en Claron McFadden.

Jean-Philippe Poncin (BE) studeerde af als klarinettist aan de conservatoria van Brussel en Bergen. Naast samenwerkingen met componist Dick van der Harst speelt hij onder meer bij Quatuor Danel, Oxalys en Massive Central In 2012 richtte hij het Belgische collectief WOLF op, dat zich specialiseert in 18e-eeuwse blaasinstrumenten.

Lode Vercampt (BE) studeerde cello aan het Gentse Conservatorium en balanceert sindsdien tussen klassieke muziek en vrije improvisatie met verschillende formaties in binnen- en buitenland. Vercampt werkte reeds als freelancer voor Il Novecento, de Vlaamse Opera, I Fiamminghi en Prima la Musica.

Sjahin During (NL) heeft met zijn diverse muziekgroepen, waaronder Bayaba Cante, Turqumstances en meer recent Tarhana, Afro Anatolian Tales en Arifa, de wereld afgereisd. During speelt een scala aan percussiemuziek- instrumenten die hij ook aan de Conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Alkmaar, Istanbul, Damascus en Tunis.

David Kweksilber is klarinettist en saxofonist, thuis in zowel gecomponeerde als geïmproviseerde muziek. Als solist en ensemblespeler speelt Kweksilber in zulke verschillende gezelschappen als het Asko|Schönberg en de New Cool Collective Big Band. Ook richt hij in 2008 een eigen bigband op voor hedendaagse muziek met improvisatievormen. Hij speelt regelmatig samen met pianoimprovisator/componist Guus Janssen. Diverse Nederlandse componisten schrijven werken voor hem. Kweksilber ontvangt zowel voor zijn klassieke spel als voor zijn spel in geïmproviseerde muziek een aantal prijzen.

Lisa Tahon (BE) studeerde regie aan heT RITS en is sinds 2010 vaste cineaste bij Vrijstaat O. In 2012 draaide ze in Palestina haar eerste documentaire Upside Down. In 2014 bracht ze samen met Bui Ngoc Quan de dansvoorstelling Parallel Lines. In 2015 creëerde ze onder meer de documentaire Gloed over choreograaf Serge Aimé Coulibaly en Tegoare Sterker over de West-Vlaamse armoedeverenigingen.

Prijzen

za 13 mei incl. diner: €35 / €15

za 13 mei incl. diner en Nachtwandeling: €45 / €25

zo 14 mei: €25 / €10