Terug naar agenda

Credits

zang: Nora Fischer
elektrische gitaar & zang: Marnix Dorrestein

Sopraan Nora Fischer brengt een diep gekoesterde droom tot werkelijkheid: oude muziek van componisten als Monteverdi, Purcell en Dowland in het nu. In gitarist Marnix Dorrestein vond ze de perfecte partner in crime om deze prachtige liederen te ontdoen van hun tierlantijnen en terug te brengen naar hun meest versimpelde vorm. Met enkel twee stemmen en een elektrische gitaar laten ze veel ruimte voor fantasie, soms groovy en powerful, dan weer vrij en hartverscheurend zacht.

Deze voorstelling vindt plaats in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

Meer classics ontdekken? Combineer Before I Die en HUSH met de DOUBLE BILL #rediscoverclassics (UITVERKOCHT)
maandag 15 mei | Before I Die (19.00) + HUSH (21.00) €25

Of ga voor de PACKAGE DEAL Rediscover Classics (UITVERKOCHT)
maandag 15 mei: Before I Die (19.00) + HUSH (21.00) + dinsdag 16 mei: L'Orfeo (20.15) €56

Zin in verdieping?
Na afloop gaat dramaturg Tobias Kokkelmans in gesprek met Nora Fischer.

meer over deze voorstelling

PROGRAMMATOELICHTING

Nora Fischers lang gekoesterde droom werd na het vinden van haar gedroomde partner in crime, Marnix Dorrestein, werkelijkheid: het herdefiniëren van liederen uit de 16e en 17e eeuw. Composities uit deze periode behoren tot haar lievelingsmuziek. Het fascineert Nora al lange tijd dat de muziek door de intense, pure schoonheid ervan allerlei soorten publiek aanspreekt, zowel mensen die wel of niet bekend zijn met klassieke muziek. Toch hoort ze vaak ook alternatieve versies in haar hoofd.

Samen met Marnix stript Nora de liedjes van de meest herkenbare stijlelementen. Ze zingt ze in een lager register en brengt ze terug tot de essentie. Het resultaat klinkt simpel en tijdloos. Iets dat honderden jaren geleden een ballad of een groovy liedje was, klinkt in de vertolking van Nora en Marnix intiem of juist funky. Met enkel twee stemmen en een elektrische gitaar laten Nora en Marnix veel ruimte voor fantasie: soms dansbaar en krachtig, dan weer vrij en hartverscheurend zacht.

Zangeres Nora Fischer laat zich niet vangen in hokjes, labels of genres. Met haar creatieve interpretatie van klassieke muziek en haar innovatieve benadering van live performance, ontwikkelde ze een avontuurlijke en wereldwijde concertpraktijk. Ze gebruikt haar stem als veelzijdig instrument, en voert muziek uit van de 16e eeuw tot de talloze composities die voor haar werden geschreven. Nora is een gepassioneerd voorvechter van nieuwe muziek, en werkte samen met componisten en artiesten als David Lang, Louis Andriessen, Steve Reich en het Kronos Quartet. Nora werkt ook regelmatig samen met theatergezelschappen en -makers, waarbij ze het ontmoetingspunt onderzoekt tussen theater en nieuwe muziek.
norafischer.com

IX (Marnix Dorrestein) is een muzikaal omnivoor, die overal wel iets van zijn gading vindt, van 60's sunshine pop via 80's electronica tot en met eigentijdse hip hop, maar ook klassiek en afro-beat horen tot het arsenaal. Tegen de tijd dat de invloeden zijn songs bereiken zijn ze meestal niet meer herkenbaar. De uitkomst is een soort elektronische powerpop met een Europees stempel.
whoisix.com

Prijzen

€15,- (normaal)
€10,- (CJP, Studenten, 18-, BankGiro Loterij VIP-KAART)