Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

Ring of Resilience

In de vierjarige stadsopera Ring of Resilience onderzoekt regisseur Arlon Luijten vanuit stadslaboratorium Little Wotan samen met wetenschappers, kunstenaars, bedrijven en Rotterdammers uit alle wijken toekomstige scenario’s voor het leven in de stad.

Ring of Resilience is geïnspireerd op Wagners grootse operaepos Der Ring des Nibelungen. In het laatste deel, Götterdämmerung, komt de menselijke beschaving ten einde in een grote zondvloed. Ook vandaag is de klimaat- en daarmee de watercrisis een grote stedelijke uitdaging. Wat moeten we doen als de waterspiegel stijgt en Rotterdam overstroomt? In Ring of Resilience bouwt Arlon Luijten met alle Rotterdammers in vier jaar een stadsark die de toekomst kan weerstaan. De tewaterlating is tijdens Operadagen Rotterdam 2020 in de Rijnhaven.

‘We moeten op zoek naar een nieuw verhaal dat BINDT’ – Bas Heijne

Songs for Survival

Songs for Survival is een doorlopend onderzoek naar een nieuw, gezamenlijk verhaal dat ons allemaal bindt. Arlon Luijten en zijn artistieke team verzamelen verhalen en ideeën bij vijf groepen Rotterdammers met uiteenlopende achtergronden, in tekst en muziek. Wat helpt hen te (over)leven in de stad? Welke overtuigingen en rituelen moeten we (her)ontdekken, welke moeten we achter ons laten en welke nemen we mee op de ark? Op basis van ontmoetingen en gesprekken werkt iedere groep samen met componist Ben Lammerts van Bueren aan Songs for Survival. De presentatie van de liederen is in Verhalenhuis Belvédère en op plekken in de wijk waar de groep geworteld is.

De volgende groepen nemen deel:
1. Singphony: een zanggroep bestaande uit meiden uit Rotterdam-West met een kwetsbare achtergrond en vaak een moeilijk verleden. Presentatie: april 2019.
2. Professionals: een groep teamleden van partner Resilient Rotterdam. Presentatie: juli 2019.
3. Nieuwe Rotterdammers: een groep vluchtelingen en muzikanten uit Syrië, en Rotterdammers met een diverse culturele achtergrond. Presentatie: eind 2019.
4. Bo-Tu ‘Super Resilience-experts’: inwoners van de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijke presenteren zichzelf als ultieme overlevingsexperts: als je deze wijk kan overleven, kan je alles aan. Presentatie: eind 2019.
5. Een groep Bosnische dames maakt Songs for Survival gebaseerd op traditionele verhalen en liederen. Presentatie: begin 2020.

In februari 2020 vindt een concert plaats waarin Songs for Survival van alle vijf groepen samenkomen.

Singphony
Songs for Survival #1 werd uitgevoerd door SingPhony, een groep meiden uit Rotterdam-Zuid. Ze presenteerden zaterdag 13 april hun zelfgeschreven songs in het pand van Actiegroep West. De liedjes zijn het resultaat van een persoonlijke ontdekkingstocht naar sociale veerkracht in een multiculturele metropool als Rotterdam. Vragen die centraal stonden tijdens het maakproces van de liedjes waren: hoe is het om als jonge vrouw op te groeien in de stad? Welke adviezen volg je en welke sla je af? Welke rol speelt culturele achtergrond en familietradities hierin? Volgens Singphony is emotionele veerkracht de belangrijke eigenschap om te kunnen reageren op een steeds veranderende omgeving.

BEYOND BEYOND 2020

Het hele jaar door onderzoekt Arlon Luijten en zijn artistieke team samen met Rotterdammers uit alle wijken en met uiteenlopende achtergronden hoe een ark die de toekomst kan weerstaan eruit moet komen te zien. BEYOND BEYOND 2020 bestaat uit een serie workshops waarin deelnemers samenwerken aan een duurzame boot, bunker, ruimteschip of drijvende stad. De workshops vinden plaats in ateliers, werkplaatsen, huiskamers, buurthuizen en bedrijven in Rotterdam.

Jaarlijkse stadsopera

Resultaten van BEYOND BEYOND 2020 en Songs + stories for survival komen terug tijdens het jaarlijkse hoogtepunt van Ring of Resilience: een operavoorstelling tijdens Operadagen Rotterdam.

2017: Ark-LAB

In 2017 startte Ring of Resilience met Ark-LAB: een openbare game-installatie op het Schouwburgplein. Publiek werd uitgenodigd mee te denken over de gewenste karaktereigenschappen van de toekomstige arkvaarders. Wie mag er mee? En wie niet?

2018: BEAST

In 2018 toverde Arlon Luijten voor BEAST een loods in de Merwe-Vierhavens om tot opera-playground. BEAST zocht een antwoord op de vraag: welke ark moeten we bouwen? En hoe moeten we daarop samenleven? Publiek maakte kennis met het meisje Pup en de halfgod Wotan, die beiden een ark bouwen. Pup doet dit vanuit een geloof in de kracht van de natuur, Wotan vanuit een futuristisch vooruitgangsgeloof en vertrouwen in moderne technologie. Aan het publiek de vraag: welke ark moeten we bouwen?

2019: Götterdämmerung // Het Vernietigingsfeest

In 2019 is Ring of Resilience aangekomen bij Götterdämmerung // Het Vernietigingsfeest. Om de wereld te kunnen veranderen, moeten we eerst het bekende achter ons durven te laten. Wat offeren we op voor een betere wereld? Götterdämmerung // Het Vernietigingsfeest is een operamachine waarin het publiek zijn eigen vernietigingsritueel ervaart. Dit alles begeleid door tekst en muziek vertolkt door de Schikgodin van het lot uit Wagners opera-epos. Eén ding is zeker: aan het eind van de voorstelling komt iedereen als herboren naar buiten.

2020: Finale

In 2020 is de grootse finale van Ring of Resilience: Te water!. De definitieve ark wordt gebouwd en op 21 en 22 mei tewatergelaten in het Nieuwe Luxor Theater. Wat zal de toekomst brengen? Zijn we echt op alles voorbereid? Te water! is een spectaculaire operavoorstelling met live muziek, opzwepende dans, een kinderkoor, opera van Wagner, poëzie, fabelachtige kostuums, vuur én water. De uitvoering is door zo’n 80 dansers van balletscholen uit Rotterdam en de Havo voor Muziek en Dans en een orkest met een honderdtal studenten van Codarts. Ook is er een ensemble van ras-Rotterdammers in alle soorten en maten en uit alle wijken. Zij vormen het ‘exodus-volk’ dat weg probeert te vluchten voor ‘het water dat komt’. Als dat niet meer lijkt te lukken, zit er nog maar één ding op: ze proberen te veranderen in goden. Goden die het onheil kunnen afwenden, of klaar zijn voor de nieuwe wereld…

‘Vaarwel Walhalla.
Stralende wereld,
Verga tot stof!
Vaarwel stralende godenpracht.
Sterf verzaligd,
Jij eeuwig geslacht’

Erda, Der Ring des Nibelungen, Wagner

Parsifal

Ring of Resilience is de opvolger van Parsifal, playingfield, dat Arlon Luijten van 2013 tot en met 2016 maakte voor Operadagen Rotterdam. Net als Parsifal kenmerkt Ring of Resilience zich door een speelse een multidisciplinaire opzet. Beide stadsopera’s zijn een speeltuin voor storytelling, educatie, simulaties, gamification, co-creatie en natuurlijk opera. Publiek is een belangrijk onderdeel van de voorstelling.

Rotterdam Resilient City

Ring of Resilience haakt in op Rotterdam Resilient City, onderdeel van 100 Resilient Cities; een programma waarin honderd steden uit de hele wereld samenwerken aan een weerbare, veerkrachtige en toekomstbestendige wereld.

Ring of Resilience is mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij Fonds en Stichting Little Wotan en haar partners CityLAB010, M4H en Elise Mathilde Fonds.